Vo všetkých wellness hoteloch a dnes už aj vo väčšine iných hotelov si pobyt môžeme spríjemniť masážou.

Masáž, nech sa už jedná o akúkoľvek z mnohých druhov, sa tešila vždy veľkému záujmu. Je pravda, že sa viac cenila v rozvinutých kultúrach, teda mimo Európy. V Európe sa začala tešiť veľkej obľube až v poslednej dobe. Ak teda nepočítame obdobie rozvoja v čase gréckej a rímskej kultúry. Inak sa bohužiaľ viac tešila záujmu vo východných oblastiach, ako napríklad čína, japonsko a podobne.
 

Masáž je dôležitým prvkom wellness pobytov

V dnešnej dobe je to teda inak. A nie je sa čomu diviť. Sme generácia, ktorá väčšinu aktivít prevádzkuje v sede (pracovných i mimopracovných), alebo pri bežných činnostiach vykonávame veľmi málo pohybových aktivít. Nemožno sa teda čudovať, že dochádza k častým poruchám pohybového ústrojenstva. Tieto poruchy sa prejavujú od pocitu únavy, až po bolestivé stavy, ktoré veľakrát musí riešiť až lekár. Nie vždy je tomu však treba. Jedna z metód, ako si môžeme pomôcť od problémov, je masáž. Ako sa ale vyznať vo vzrastajúcej ponuke rôznych štýlov masáží?
V súčasnosti spoznáme tradičné, liečebné i moderné metódy. Tradičnými mám na mysli tie, ktoré sa u nás prevádzkujú už dlho. Teda klasická masáž, používaná v zdravotníctve, ďalej rôzne rekondičné masáže a športové. Prvé dve sú skôr záležitosťou prevencia a pri problémoch. Športové, ako už napovedá názov, je určená pre zdravých ľudí, a tiež svojim prevedením je na túto cieľovú skupinu zameraná.
 wellness hotely s dobrými službami

Kupele a liečebné masáže

Liečebné masáže sa vykonáva v zdravotníckych, či už štátnych, alebo súkromných zariadeniach. Sú to rôzne druhy reflexných masáží (napr. segmentálnej, väzivové a pod.), Lymfatická a ďalšie. Rovnako sa ale v zdravotníckych zariadeniach stretnete is klasickou masážou.
Modernými metódami nenazývam len novo vzniknuté, ale aj napríklad rôzne orientálne metódy, ktoré sa u nás objavili až v posledných desaťročiach. A tak sa stretneme s rôznymi ázijskými, tichomorskými, ako sú potrebné thajská, horúce lávové kamene, indická, japonská a podobné. V ponukách masážnych štúdií sa ďalej stretneme s medovými, čokoládovými, manuálna lymfodrenážou, reflexnými - a iste budú vznikať ďalšie.
 

Akú masáž si pri wellness pobyte vybrať?

Každá masáž má účinky, ktoré priaznivo pôsobia na náš organizmus. Je to nielen priame pôsobenie na svalstvo, kožu a podkožie, ale aj na lymfu. Ďalej je to pôsobenie rôznych ingrediencií, ako sú vonné oleje, čokoláda, med, brusnicové, citrusové a hroznovej zábaly. Využíva sa morských rias, bylín, rašeliny. Mohol by som určite pokračovať vo výpočte ďalej, ale rovnako by som všetko nezadržala. Ide o neustály vývoj, aplikáciu nových poznatkov kozmetiky a taktiež rôznych alternatívnych foriem.
Preto teda nemožno jednoznačne odporučiť jednu a zavrhnúť druhú formu masáže. Každému človeku vyhovuje niečo iné. Nie je ani zanedbateľná ekonomická stránka veci. Najlepší možnosť v dnešnej dobe je rozhliadnuť sa po internete, pozeptat sa na skúsenosti svojich známych a hlavne sa pri problémoch poradiť aj so svojím lekárom. Rôzne druhy masáží majú tiež rôzne kontraindikácie, teda zákaz vykonávania pri rôznych ťažkostiach a stavoch. Ale to by mal vedieť každý masér či fyzioterapeut, ktorý určite ochotne poradia.

Základ dobrej masaže je dobrý maser.

Čo dodať záver?  je dobre, že si viac vážime svojho tela a staráme o neho i preventívne. Relaxačné a protistresové zložka je tiež veľmi dôležitá. U masérov nie je príliš dôležité, či prešli niekoľkotýždňovom kurzom, či masérske školou v rozsahu rokov. Tak, ako môže byť dobrý masér z kurzu, môže byť zlým masérom človek so školou. Podľa môjho názoru je viac dôležité, či ho práca baví, či má prehľad o stavbe tela a ide mu predovšetkým o pomoc druhému. Preto sa hľaďme na novo a novo vznikajúce masérske salóny tak, že si každý môžeme vybrať to, čo nám vyhovuje. A kvalita? Tú každý spozná sám a tým časom zostanú na "trhu" len prevádzkarne, ktoré ponúka kvalitné služby. A to je dobre.

 welness pobyty s výhodnou cenou

Wellness pobyt s deťmi a masáž aj pre ne?

U masáží dieťaťa, vo veku, nad 6 roková, sa v podstate už nerozlišuje, či ide o osobu dospelú, alebo nie. Tak zvané "baby-masáže" sú apriori určené pre deti oveľa mladší, už od dojčenského a batoľacieho veku. Dôležité je aby sa hmaty, čo do tlaku, prispôsobili vzrastu a muskulatúry.
Sú rôzne druhy masáží. V tomto prípade je predpoklad, že má problémy s pohybovým aparátom a tak by sa mala vylúčiť masáž športová. Takisto je dobrá konzultácia s lekárom, eventuálne vyšetrenie. To preto, aby sa zistila príčina ťažkostí. Veľakrát bolesť napr chrbta korešponduje aj s problematikou vnútorných orgánov. Ale tým nie je myslené, že by bez odporúčania lekára neboli masáž možná. Len by mohla byť menej účinné, pretože by sa ešte len hľadala príčina. Tiež by ste si mali uvedomiť, že masáž je z hľadiska "liečby" procedúrou doplnkovú. Jedným z dôležitých prvkov nápravy ťažkostí je liečebná telesná výchova, laicky povedané rehabilitačné cviky. Návštevou lekára a jeho odporúčaniam svojmu dieťaťu, ktoré nemá v tomto smere skúsenosti, len prospejete.
Pri masáži je samozrejme z etických dôvodov a hanby klienta možná varianta spodného prádla. Akže sa jedná o bolesti v dolnej, teda bedrovej a krížovej oblasti, zníži sa iba bielizeň tak, aby sa k tejto oblasti dalo dostať a vykonávať masáž. Navyše je viac, než vhodná prítomnosť sprievodu. Úprimne povedané, je to aj pre istú právnu ochranu pre toho, kto masáž vykonáva.
Rozhodne sa neodporúča u maséra, vykonávaní tzv manipuláciou chrbtice. Ide ľudovo o tzv "křupání" v chrbtici. Táto činnosť je vecou lekárov, neurológov, rehabilitačných lekárov a ortopédov. Proste to môžu vykonávať ľudia, ktorí sú vyškolení, majú oprávnenie a môžu si napríklad nechať urobiť rontgen chrbtice. Inak ide o hazard so životom, alebo prinajmenšom s invaliditou človeka.

 wellness pobyty a kupele

TERAZ kupele na Slovensku, v Maďarsku, v Čechach a Rakusku za výhodné ceny...

Zarob si na šperky, dovolenky a wellnes pobyty, návod najdeš na www.webporadca.eu

                    PRIDAJTE SA K MILIONOM ĽUDÍ A SPRAVTE SI MODERNÝ WEB ZDARMA UŽ ZA 5 MINÚT

                                             

                      ÚVODNÁ STRÁNKA, KDE NAJDETE NAJVIAC PONUK