Pobyt pre seniorov na Slovensku môže byť s plnou penziou a za polovičnú cenu.

  Áno, ak ste dôchodca, môžete využiť výberovú rekreáciu so štátnou účelovou dotáciou, ktorú zabezpečuje Konfederácia odborových zväzov zo štátneho rozpočtu. Ceny sedemdňového pobytu sa pohybujú od 78 do 190 eur. Oddychovať môžete v hoteloch spoločnosti Sorea a v dvoch zariadeniach odborových zväzov. 
 

Nesmiete podnikať ani byť zamestnaní
Príspevok na rekreačno-rehabilitačné pobyty je určený občanom nad 18 rokov poberajúcich plný starobný dôchodok, respektíve plný výsluhový dôchodok alebo poberajúcich invalidný dôchodok s percentuálnym zdravotným postihnutím v rozpätí od 71 do sto percent. Nesmú však byť zamestnancami, ani fyzickými osobami, ktoré podnikajú, alebo samostatne zárobkovo činnými osobami.

Žiadateľ o dotáciu na rekreáciu to musí potvrdiť podpísaním čestného vyhlásenia, ktoré ako súčasť dotačného poukazu dostane pri nástupe vo vybranom hoteli. 
 

Cenu určí hotel a termín
O poukaz na výberovú rekreáciu so štátnou dotáciou môžete požiadať priamo v cestovnej kancelárii Sorea. "Výška dotačného príspevku v roku 2010 bola stanovená na 70 eur na jednu osobu a pobyt. V tomto roku sa plánuje odrekreovať viac ako 8 000 dôchodcov.Penzista tak už po započítaní zľavy zaplatí za rekreačno-rehabilitačný pobyt od 78 do 190 eur. Cena závisí od vybraného zariadenia aj samotného termínu a zahŕňa šesťkrát ubytovanie, šesťkrát polpenziu, päťkrát obed a je vrátane dane z pridanej hodnoty.

Na rekreáciu sa nastupuje v nedeľu (dostane večeru) a končí sa v sobotu po raňajkách. Takéhoto pobytu sa môže zúčastniť len jedenkrát počas kalendárneho roka a poskytnutý poukaz musí minúť do konca kalendárneho roka, v ktorom bol poskytnutý. Ak by ste tento rok už tuto možnosť využiť nestihli, myslite už teraz na budúci rok.

 

O tejto vyhode píše podrobne aj s radami aj denník SME

 

Dôchodcovia môžu na dovolenke ušetriť

Záujem o dotované rekreačné pobyty pre dôchodcov je aj v tomto roku obrovský.  Kto chce poukaz ešte tento rok, mal by si podať žiadosť čo najskôr.
BRATISLAVA. Najobľúbenejšou kanceláriou medzi slovenskými dôchodcami je spoločnosť Sorea. Dôchodcom ponúka pobyty, na ktoré cez rekreačné poukazy prispieva štát.

Dotácie ministerstvo sociálnych vecí postupuje Konfederácii odborových zväzov. Sorea pobyty zabezpečuje na základe dohody, ktorú s konfederáciou uzavrela.

Prvé prihlášky už vlani

Predaj pobytov  so štátnou  dotáciou pre nepracujúcich  dôchodcov  sa začal  v polovici marca  v dvanástich hoteloch Sorea v lokalitách Vysoké a Nízke Tatry, Stará Ľubovňa, Piešťany a vo dvoch zariadeniach odborových zväzov penzión Oravská Horáreň-Zábava pri Hruštíne a hotel Gladius Topoľníky.

Na rekreačno-rehabilitačné pobyty je pre tento rok vyčlenená suma takmer 600-tisíc  eur (zhruba 18 miliónov korún). Dotácia na jeden pobyt je 70 eur (2109 korún), pre záujemcov je k dispozícii 8536 poukazov.

Na dovolenku so štátnou dotáciou sa hlási priamo v hoteli, ktorý si záujemca vybral, alebo cez cestovnú kanceláriu Sorea. Prihláška sa dá podať osobne, poštou, telefonicky, faxom alebo elektronickou poštou.  Mnohí dôchodcovia sa na hoteloch prihlasovali už koncom minulého alebo v prvých mesiacoch tohto roka. Ak sa záujemca prihlásil včas, dostal z hotela potvrdenie o pobyte spolu s podmienkami úhrady a ďalšími pokynmi.

Kto prv príde, ten prv melie

Aj v tomto roku dopyt prevyšuje ponuku. Jednotlivé žiadosti sú registrované podľa dátumu prijatia. Už pri začatí predaja bolo na niektorých hoteloch evidovaných vyše tisíca žiadostí.

„Pri rozdeľovaní počtu poukazov na hotely prihliadame k   záujmu dôchodcov o jednotlivé hotely a lokality za uplynulé roky," hovorí Beáta Töröková zo spoločnosti Sorea.

Najväčší záujem je o hotely nižšej kategórie, za ktoré sa platí menej. Podľa Törökovej sa však v ostatných rokoch začínajú zapĺňať seniormi aj trojhviezdičkové hotely s najvyšším štandardom poskytovaných služieb.
Pre prvú etapu predaja poukazov do 29. augusta sú ešte voľné poukazy v hoteloch Ľubovňa  - Ľubovnianske Kúpele, Skalnička - Horný Smokovec, SNP - Demänovská Dolina a v hoteli Titris Odborár - Tatranská Lomnica.

Tí, ktorí majú záujem o pobyty Sorea ešte v tomto roku, majú väčšiu nádej uspieť na jeseň. Predaj poukazov na pobyty v druhej etape sa začína koncom  augusta. Vybraný hotel však môžu osloviť už teraz.

Dotované rekreácie

·                               Peniaze na dotácie k cenám rekreačných poukazov poskytuje Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Tradične  ich poukazuje Konfederácii odborových zväzov.

·                               Záujemcovia o pobyt si môžu poslať žiadosť na cestovnú kanceláriu Sorea v Bratislave alebo  na  hotely Sorea a rekreačné zariadenia Odborových zväzov. V tomto roku prerozdelia  8536 poukazov.

·                               Výška dotácie na každý poukaz  je 70 eur (2109 korún). Nástup na pobyt sa začína v nedeľu večerou a končí sa v sobotu raňajkami. V cene je zahrnutých 6 ubytovaní v dvojlôžkovej izbe, 6 raňajok, 5  obedov, 6 večerí. Dopláca sa podľa cenníka. Pri najlacnejšom pobyte na jar zhruba 79 eur (2380 korún), na jeseň  sa dopláca zhruba od 82 do 88 eur (2470 do 2651 korún).

·                               Prihlášku je možné podať osobne, poštou, telefonicky, faxom alebo elektronickou poštou. Zoznam hotelov je aj na stránke www.sorea.sk.

(Sorea, vj)

Seniori sú vážení klienti 

Starší ľudia cestujú na dovolenku častejšie ako v minulosti. Dnešní seniori sa ani v dôchodkovom veku necítia starí a naďalej chcú žiť aktívne.

BRATISLAVA. Podľa skúseností cestoviek seniori dovolenkujú väčšinou mimo hlavnej sezóny a za výhodnejších podmienok. Podmienky takýchto pobytov vyhovujú obom stranám. Cestovné kancelárie si zabezpečia v tomto období klientov a dôchodcom zasa vyhovujú nižšie ceny a pokoj v rekreačných strediskách, ktoré už nie sú zaplnené rodinami s malými deťmi a hlučnou mládežou.

Demografický  vývoj sa prejavuje aj v cestovnom ruchu. Podiel seniorov na dovolenkách v Európe sa v ostatných rokoch blíži k dvadsiatim percentám. Vďaka vyšším príjmom ako kedysi si seniori môžu dopriať aj kvalitnejšiu dovolenku.

Starší klienti sú v cestovnom ruchu v mnohom špecifickí. Analytici na cestovný ruch sa zhodujú: celosvetovo ide o veľmi vážený segment disciplinovaných klientov, ktorí, okrem iného,  minimálne opotrebujú hotelové zariadenie.

Jednou z výhod seniorov je aj ich časová prispôsobivosť, lebo nemusia plánovať pracovné voľno na dlhší čas dopredu. Okrajové termíny si vyberajú aj preto, že napríklad na plážach pri mori už nie je tak horúco. Okrem finančných výhod to robia aj pre svoje zdravie.

(vj)

Nárok na poukaz je len raz do roka

Na dotovanú rekreáciu si môžete vziať aj manžela, prípadne si ju o deň predĺžiť. Priplatíte si.

BRATISLAVA. Aj keď od začiatku predaja dotovaných zájazdov neprešiel ani mesiac, väčšina ponuky pre prvú polovicu roka je už vypredaná. Ak máte záujem o dotovanú rekreáciu, podajte si už teraz žiadosť o termín rekreácie v druhej etape predaja pobytov. Dostupné sú pobyty od konca augusta do 29. novembra tohto roka.

Nástup a odchod z dotovaných pobytov sú pevne stanovené -  v cene je zahrnutých šesť nocľahov v dvojlôžkovej izbe,  šesť   raňajok, šesť večerí a päť obedov (odchádza sa po raňajkách). Ak  penzista chce stráviť v hoteli  napríklad jednu noc navyše, má možnosť predĺžiť si pobyt za poplatok sedem eur (211 korún) za deň plus večeru alebo raňajky, prípadne aj celú polpenziu.

Čestné vyhlásenie

Nárok na pridelenie poukazu so štátnou účelovou dotáciou musí klient potvrdiť podpísaním čestného vyhlásenia o poberaní jednej z uvedených foriem dôchodku. Údaje na tlačive vypíše pracovník recepcie hotela po príchode podľa preukazu totožnosti rekreanta a potvrdí to  podpisom.

Pobytu so štátnou dotáciou je možné zúčastniť sa len raz v príslušnom  kalendárnom roku. V prípade, že si dôchodca poslal žiadosti na viac hotelov a tie mu pobyt schvália, sám si z nich vyberie jeden a zaplatením rezervačného záznamu do desiatich dní potvrdí svoju účasť. Neuhradené rezervácie sa stornujú a vybavujú sa ďalšie objednávky v poradí.

Spolu s manželom a psom

Ak jeden z manželov nespĺňa podmienku nároku na pridelenie dotácie, môže využiť  ponuku hotelov Sorea - cenovo zvýhodnený seniorský pobyt nad 55 rokov.

Ako sprievodcov si môže so sebou zobrať priateľov, deti, vnúčatá, ale aj rodinných maznáčikov. Takmer všetky hotely Sorea umožňujú za poplatok pobyt so zvieraťom.

(vj)

Zľavy k moru si preverte

Veľká časť seniorských zliav cestoviek na bežné pobyty k moru sa nevzťahuje na horúce  letné  termíny.

BRATISLAVA.  Na niekoľkodňovom pobyte mimo domova môžete ušetriť, aj keď vám ho nesprostredkuje cestovná kancelária, ktorá ho vďaka príspevku štátu ponúka lacnejšie. Musíte sa však porozhliadnuť, aké zľavy a kam ponúkajú iné cestovky. Tiež sa informovať, za akých podmienok na ne máte nárok.

Čo platilo, už nemusí

Ak ste už v uplynulých rokoch využili seniorskú zľavu, ktorú cestovky ponúkajú klientom nad 60 či 65 rokov, nemôžete  sa spoliehať na to, že ju budete môcť využiť aj tento rok.  Niektoré cestovky, ktoré v minulosti priznávali starším ľuďom zľavu vo výške niekoľkých percent, už od toho upustili. V iných, napríklad v Čedoku, sa zľava týkala len kúpy pobytu do konca marca.

Zľavy pre seniorov už nemá  napríklad CK Vítkovice Tours. Odôvodnila to tým, že ich klienti málo využívali, hoci sa cestovka zameriava najmä na pobyty v Chorvátsku. Tie patria medzi obľúbené destinácie skôr narodených. Percentuálne zľavy seniorom neposkytuje ani Koala Tours či Turancar.

Pozor na sčítanie zliav

S celoročnými seniorskými zľavami môžete, naopak, počítať v cestovkách Satur či Kartago. V niekoľkých ďalších tiež, no iba pri kúpe zájazdov mimo hlavnej letnej sezóny.

Ak si nechávate výber pobytu pri mori na poslednú chvíľu, musíte rátať s tým, že pri kúpe zájazdu, ktorého cena je nižšia než tá v katalógu, už seniorskú zľavu nezískate. Jana Poláková, produktová manažérka CK Ruefa Reisen však upozorňuje, že cena pobytov so seniorskou zľavou môže byť výhodnejšia než cena pobytov ponúkaných v akcii „last moment", teda na poslednú chvíľu. Táto cestovka ponúka seniorom jednu z najvyšších zliav. Ten, kto dovŕšil 60 rokov, si môže kúpiť pobyt o pätinu lacnejšie, než je jeho katalógová cena. Musí sa však zmieriť s tým, že do vybraného prímorského letoviska nevycestuje skôr než 12. septembra.

Iné zvýhodnenia

Ak sa budete pozorne pýtať, ušetriť môžete aj v cestovkách, ktoré percentuálnu seniorskú zľavu neposkytujú. Niektoré totiž organizujú špeciálne, cenovo zvýhodnené zájazdy pre seniorov.

Najčastejšie je to pred začatím a po skončení letnej sezóny, často v spolupráci s organizáciami Jednoty dôchodcov. Patrí medzi ne napríklad Turancar či CK Pressburg. Iné, napríklad Vítkovice Tours, umožnia pri objednaní zájazdu väčšou skupinou cestovať jednému či dvom klientom zdarma. Ak sa cena rozpočíta na celú skupinu, zľavu môže získať každý.

CK Pressburg ponúka počas celého roka v niektorých  hoteloch na Slovensku obedy či liečebné procedúry zdarma.

Koala Tours sa podľa riaditeľa Olivera Klucha snaží pri starších klientoch citlivo zvažovať úhradu poplatkov, napríklad za invalidné vozíčky či iné nevyhnutné pomôcky.



Čítajte viac: https://ekonomika.sme.sk/c/4384284/dochodcovia-mozu-na-dovolenke-usetrit.html#ixzz128APZT00

TERAZ kupele na Slovensku, v Maďarsku, v Čechach a Rakusku za výhodné ceny...

Zarob si na šperky, dovolenky a wellnes pobyty, návod najdeš na www.webporadca.eu

                    PRIDAJTE SA K MILIONOM ĽUDÍ A SPRAVTE SI MODERNÝ WEB ZDARMA UŽ ZA 5 MINÚT

                                             

                      ÚVODNÁ STRÁNKA, KDE NAJDETE NAJVIAC PONUK