Lacná lyžovačka v Rakúsku

V Alpách začína pribúdať čerstvý sneh a ďalšie lyžiarske strediská sa otvárajú pre novú takměř 8 mesačnú sezónu. Samozrejme že lyžovačka v Rakusku, Francuzsku alebo Taliansku vyžaduje plnšiu peňaženku, ale nemusi byť až taká drahá ak dodržíme par zásad...
Cena za lyžovačku ma 4 hlavné položky

Doprava
Tu sa da najviac ušetriť ak pôjdete s cestovkou, ktorá prenajme autobus.
Skipas
Tu sa da ušetriť ak si kupite skipas pred sezonou so zľavou a tiež ak si kupite lyžovačku v termíne do 15 decembra alebo po 15 marci, alebo sa pojdete lyžovať do niektorého menšieho strediska
Strava
Ak sa ubytujete v objekte s kuchyńkou možete si večere po lyžovačke uvariť a ušetriť 20-30 %
Ubytovanie
Recept na lacnú lyžovačku v Rakusku znie najdite si kolegov alebo rodinky a prenajmite si celú chatu alebo penzion. Pri prenajatí celého objektu nápr. pre 10 alebo viac osôb je výhodná cena a dostanete sa na cenu 10-15 Eur na osobu a noc čo je porovnateľné so slovenskými cenami v podobných objektoch.

 

Rakúske Alpy - takmer dokonalá lyžovačka
Častou voľbou slovenských lyžiarov stále zostáva Rakúsko, so svojimi neprebernými možnosťami, kvalitou tratí, ubytovania a stravovania. V Rakúsku nezabúdajú ani na snoubordistov, ktorým v rámci bezpečnosti zväčša vyhradzujú samostatné zjazdovky, alebo stavajú U-rampy a fun parky s dostatkom prekážok. Veľký výber „mimolyžiarskej“ zábavy a dostupnosť zo Slovenska za niekoľko hodín sú ďalšie veľké výhody.

Rakúšania dokázali svoje prírodné bohatstvo dokonale využiť. Sezóna tu vďaka ľadovcom trvá skoro celý rok. Rakúskym vynálezom je aj spojenie niekoľkých susediacich údolí lanovkami a vlekmi do veľkého regiónu, kde spravidla platí jediný lyžiarsky lístok – skipas.

Príjemnou stránkou pobytu je skutočnosť, že architektúra stredísk sa príliš nevzďaľuje miestnej architektúre a mnoho penziónov a ubytovní je vybudovaných v pôvodných objektoch. To sa s betónovou džungľou napríklad v Savojských Alpách (Francúzsko) nedá ani porovnať.

chcem si pozrieť lyžovanie zájazdy Rakusko

Skipasy

Cena jednodenného skipasu sa v známejších centrách pohybuje okolo 30 eur, šesťdňový lístok napríklad v najväčšom rakúskom lyžiarskom regióne Ski amadé v hlavnej sezóne vyjde na cca 160 eur. Lacnejšie bývajú permanentky väčšinou pred Vianocami a uprostred januára. Od polovice marca potom môžu turisti využiť ponuku výhodných balíkov služieb, ktoré okrem ubytovania zahŕňajú aj permanentky a vleky.

Turisti pri kúpe viacdenného skipasu musia zložiť zálohu vo výške niekoľko eur na kartu, nazvanú „keycard“. Turniket kartu automaticky identifikuje a pustí lyžiara k vlekom a lanovkám. Po vrátení karty dostane lyžiar zálohu späť.

Štúdia viac ako 600 cien skipasov z lyžiarskych stredísk zo 40 krajín zistila, že ceny skipasov sa zvýšili zo 174,33 na 182,90 za 6 dňový skipas.
Kvôli zmenám v hodnote mien jednotlivých krajín v posledných mesiacoch sa zmeny môžu zdať ešte väčšie. Výsledky sú publikované v ôsmom vydaní Skiinfo.com správe o cenách lyžiarskych lístkov za rok 2009, konvertuje šesťdňový skipas publikovaný v 20 menách v top sezóne do US dolárov, európskych EUR a britských libier, aby umožnila medzinárodné porovnanie.

Priemerná cena skipasov v Európe bola na sezonu 2009/10 cca 167,70 EUR - druhá najlacnejšia z piatich kontinentov zahrnutých v štúdii, za cenami v Ázii, Austrálii a Severnej Amerike a drahšia ako Južná Amerika. Európske lyžiarske centrá ponúkali najväčšiu kapacitu vlekov pri prepočte na EUR.

Avšak nárast cien je relatívny. Odzrkadľuje skôr kolísanie meny ako nárast cien lístkov. Zmena ceny závisí nielen od destinácie, ale aj od toho, z ktorej krajiny sú zákazníci, resp. či porovnávame napríklad jen, švajčiarsky frank alebo dolár.

V Európe to znamená, že napríklad švajčiarski lyžiari lyžujú lacnejšie mimo Švajčiarska, prakticky všade v Európe, ale obzvlášť v Škótsku.

Po piatich rokoch poklesu amerického dolára a švajčiarskeho franku a japonského jenu, zmeny nasvedčujú, aspoň v súčasnosti, návrat k rozdielom cien v roku 1990 keď USA boli najdrahšie na svete a Švajčiarsko najdrahšie v Európe.

Ale nie je to až také jednoznačné. Hoci základné švajčiarske ceny sú vysoké, rodiny s deťmi tu môžu lyžovať lacnejšie ako kdekoľvek v Európe, pretože táto krajina má najštedrejšie detské zľavy až do veku 8 -9 rokov (inde je to 4-6) a ďalej 50% zľava do veku 16-18 (inde je to 30% zľavy do 11-12 rokov) z ceny lístka pre dospelého.

           Tu ubytovanie v lyžiarských strediskach

 

           chaty, penziony a hotely aj v Rakusku

       tu najdete Slovenské lyžiarské strediska

    tu najdete viac ako 500 ubytovaní s lyžovaním do 1 km

Rakúske regióny

Horné a Dolné Rakúsko

Tento región je k slovenským hraniciam najbližšie. Aj tu si možno, za ceny nižšie ako v známejších strediskách užiť kvalitnú zimnú dovolenku. V Hornom Rakúsku patrí k najlepším rozsiahla oblasť Pyhrn-Priel. Najlepšie podmienky a náročné trate sú v stredisku Hinterstoder.

Dolné Rakúsko ponúka oblasť Ötscherland so strediskami Hochkar a Lackenhof. Stabilné snehové podmienky navzdory menšej nadmorskej výške zabezpečuje výhodná poloha na najsevernejšom okraji Álp.

Lyžiari zo západného Slovenska si obľúbili stredisko Semmering-Hirschenkogel, ako miesto jednodňových lyžovačiek. Nachádza sa tam zrejme najväčšia U-rampa pre snoubording.

Pri Viedni nájdete stredisko Annaberg, výborné na rodinnú lyžovačku.

Korutánsko

V korutánskych strediskách nájdete menej a stredne náročné zjazdovky. Ťažšie trate sú v najkvalitnejšom a najznámejšom Bad Kleinkircheime, zimnom areáli rozprestierajúcom sa okolo rovnomenného kúpeľného mesta.

Na južnom úbočí masívu Grossglockner vo vysoko položenom stredisku Heiligenblut môžete prežiť dokonalú zimnú idylu. Výborné podmienky ponúkajú tiež Innerkrems, St. Oswald, Spittal an der Drau, Lavanttal, Hermagor a najvyššie položená lyžiarska oblasť v Korutánsku a jediný ľadovcový areál Mölltal.

Soľnohradsko

V Soľnohradsku dospelo združovanie stredísk do veľkých regiónov so spoločnou organizáciou zimnej aj letnej turistiky najďalej.

Jedným z najrozsiahlejších lyžiarskych teritórií tohto typu v Alpách vôbec je Sportwelt Amadé vo východnej časti Soľnohradska. Zahrňuje napríklad strediská Kleinarl, Altenmarkt / Zauchensee, Flachau, spolu do 350 km upravovaných zjazdoviek. Medzi oblasti s najlepšou organizáciou rekreačných aj športových aktivít patrí európsky športový región Kaprun / Zell am See. Jeho súčasťou je aj celoročná lyžovačka na ľadovci Kitzsteinhorn. Obľúbená je aj oblasť gasteinského údolia s hlavným strediskom Bad Gastein. K prestížnym destináciám patrí Saalbach-Hinterglemm.

Štajersko

Štajersko nie je ani zďaleka také zaplnené zimnými strediskami ako iné spolkové republiky Rakúska, ale v mnohom sa im vyrovná.

Medzi najkvalitnejšie patria strediská v spoločnom Dachstein-Taurskom regióne.

Hlavným strediskom je Schladming, nad ním leží Rohrmoos a obľúbené je aj lyžovanie na ľadovci Dachstein.

Výborné podmienky ponúka aj Murauský región, ktorý tvorí sedem stredísk. V posledných rokoch sa rozvíja lyžiarska turistika aj v oblasti Mariazell-Hochschwab.

A tradičnou a známou oblasťou sú zjazdovky v okolí hory Stuhleck na hranici s Dolným Rakúskom.

Tirolsko

Patrí v ponuke lyžiarskych terénov na prvé miesto v celom Rakúsku. Má veľa prestížnych a, samozrejme, drahších stredísk. V menej známych si zasa vychutnáte pravú zimnú idylu. Oblasť v okolí olympijského Innsbrucku ponúka 6 veľkých lyžiarskych lokalít. Pitztal, Ötztal a Zillertal (najznámejší je ľadovec Hintertux) netreba predstavovať.

Aj v oblasti okolo malebného mesta Imst si výborne zalyžujete, región Achensee je ľahko prístupný po diaľnici na Innsbruck a k jednej z najkrajších tirolských obcí patrí St. Johann in Tirol v Kitzbühelských Alpách.

Oblasti východného Tirolska dominujú strediská v národnom parku Grossglockner-Grossvenediger a Lienzských Dolomitoch.

Voralbersko

Táto najzápadnejšia rakúska spolková republika je od ostatného územia oddelené masívom Arlberg. O oblasti Arlbegu a najmä o strediskách Lech a Zürs sa hovorí, že ich vyhľadávajú najmä bohatí prominenti a žije sa tam čulým spoločenským životom.

Vorarlbersko však ponúka aj mnoho ďalších stredísk a širokú škálu terénov. Napríklad región Montafon patrí k najvyhľadávanejším oblastiam v celom Rakúsku.

Zaujímavé je vysokohorské údolie Kleinwalsertal, ktoré síce patrí k Rakúsku, ale prístupné je iba z územia Nemecka.   lyžovanie zájazdy Rakusko

 


 

 

Tu si výberiete, máme  pre Vás 877 pobytov v 226 hoteloch 

na Slovensku, v Čechach, Maďarsku či Rakusku...

TERAZ AKCIOVE CENY

 

Zarob si na šperky, dovolenky a wellnes pobyty, návod najdeš na www.webporadca.eu

                    PRIDAJTE SA K MILIONOM ĽUDÍ A SPRAVTE SI MODERNÝ WEB ZDARMA UŽ ZA 5 MINÚT

                                             

                      ÚVODNÁ STRÁNKA, KDE NAJDETE NAJVIAC PONUK