KOMPLEXNÝ POHĽAD NA VÝBER A CENU DOVOLENKY

Koľko investovať do dovolenky ?

 

Jasné, že dovolenka nie je investícia v pravom slova zmysle, no je to dobrá a príjemná vec, ak je primeraná Vašim potrebám a finančným rezervám. Veď dovolenka pre 4 člennú rodinu sa dá zohnať za 1 000 Eur (last minute) aj za 10 000 Eur.

Porušenie  zásad hospodárenia a uživanie si na úkor tvorby finančnej rezervy je prijemné ale nerozumné a v určitých pripádoch aj nebezpečné (napr. hypotéka či bývanie v prenájme )

Príklad : Ste 4 členná rodina s mes. príjmom cca 1500 Eur

Z toho 1000 Eur sú Vaše nutné náklady –inkaso, splátky, potraviny, oblečenie atď.
Sporíte mesačne formou Stav. Sporenia a Živ. Poistenia 160 Eur čo je za rok 1920 Eur.


Takže 12 x 500= 6 000 Eur je disponibilná časť príjmu za rok.

Rozdeľme ho na tretiny-
1. tretinu 2 000 na spríjemnenie života- nákupy, výlety atď.
2. tretinu 2 000 na sporenie, čiže tvorbu rezervy
3. tretinu 2 000 na dovolenku
Takže máme jasnú odpoveď: náklady či suma za dovolenku by nemala presiahnuť sumu ktoru sporíte/rok ( ak nemáte nasporenú dostatočnú rezervu vo vyške 3 násobku ročného príjmu napr. 50 000 Eur).


Ak zvýšite sumu, ktorú sporíte na 2 500 Eur/rok môžete dať aj viac na dovolenku, na úkor iných nákupov.

Nezabudnite aj na možnosť, kupovať wellness pobyty alebo lacné dovolenky a ušetriť na chatu či chalupu, veď je lepšie tráviť dôchodok na krásnej chalupe ako v mestskom  byte s  kopou dovolenkových albumov.

Pozor na kúpu dovolenky na drahý úver je to dosť nebezpečná vec, výnimkou je prípad keď peniaze máte, ale dovolenku si zoberiete na splátky bez navýšenia...

 

                                                     pokračovanie pod obrázkom...


 

Zaujala vás lákavá ponuka Last minute na lacný zájazd ? 

Pozor! Jeho cena môže byť niekedy vyššia aj o stovky eur


Cestovné kancelárie nemajú ani zďaleka také vypredané zájazdy, ako to neraz tvrdia Kriza zasiahla aj ich biznis a tak sa zlacňuje. No nie až tak, ako to na lákavých plagátoch neraz vyzerá. Iste ste si ich aj vy neraz obzerali. Vo výkladoch cestovných kancelárií, ale dnes už aj na internetových stránkach na nás útočia lákavé letné ponuky last minute. Bulharsko len za 199 alebo Grécko od 250 eur. V cene ubytovanie, letenka, delegát, transfer z letiska a mnohé iné, takmer nepodstatné položky. Na lámanie chleba, teda k reálnej cene za vami vyhliadnutý zájazd dôjde až o čosi neskôr. 

 

Po zarátaní všetkých poplatkov a poistenia máte namiesto lákavých 199 eur aj trojnásobok.

To, že na letáku za Last minute je iná suma, akú nakoniec podpisujete na zmluve, nie je v rozpore so zákonom. Ako nás informovala hovorkyňa Slovenskej obchodnej inšpekcie Danuša Krkošová, cestovná kancelária je povinná informovať o všetkých skutočnostiach týkajúcich sa zájazdu a o cenách pred uzatvorením zmluvy. No a pred podpisom zmluvy zaručene dostanete kompletnú sumu aj s výpočtom toho, čo všetko v cene máte a čo nie. Samozrejme, nikto vás nemôže nútiť, aby ste takýto zájazd kúpili. Ibaže, ak sa necháte zlákať a vopred si nepreveríte skutočnú cenu zájazdu, možno nakoniec mávnete pri platení rukou, tak ako mnoho klientov pred vami. Vyhovuje vám termín, lokalita a možno vám bude chýbať energia na hľadanie iného výletu. Na ukážku toho, ako to celé funguje v praxi, sme pre vás pripravili porovnanie  porovnateľných zájazdov. Všetko sú to 10- až 12-dňové letecké pobyty s ubytovaním v trojhviezdičkových hoteloch.

 

ĎALŠIE NÁKLADY

Netreba zabúdať ani na to, že zaplatením dovolenky sa náklady na ňu nekončia. Väčšina z nás nedrží hladovku, a tak si priplatíte minimálne za jedlo a nápoje. Ani oddych nie je úplne zadarmo a väčšina dovolenkárov si dopraje aj nejaké plážové atrackie či výlety do okolia. Tieto náklady však už skutočne nesúvisia s cestovnou kanceláriou a závisí od každého dovolenkára, čo si dovolí a čo nie.

Vo výhode sú tí, ktorí majú pobyt all inclusive, pretože si nepotrebujú dokupovať žiadne jedlo ani nápoje.

Čo nám teda v našom malom teste vyšlo? Nuž, zájazd za 199 eur stojí v skutočnosti až 350, po zarátaní nákladov na stravu až takmer 500 eur.
Najmenšie rozdiely medzi letákovou a reálnou cenou sú pri drahších all inclusive pobytoch.


VÝPOČET DOVOLENKOVÉHO ROZPOČTU NA JEDNU OSOBU

PRIKLAD:, LETECKÝ ZAJAZD na 10 dní : BULHARSKO, NESEBAR, HOTEL  3*


- Letáková cena: 199 eur             (cca 5990 Sk)
- Odlet v piatok. a návrat v utorok. V cene zájazdu je ubytovanie, letecká doprava, polpenzia a transfer z letiska v mieste pobytu.
 

SKUTOČNÁ CENA ZÁJAZDU
- Príplatok za obedy: 89 Eur (2 681 Sk)
- Letiskové, bezpečnostné, palivové, servisné a poplatky plus transfery z letiska: 119 eur (cca 3 580 Sk)
- Pobytová taxa: 10 Eur (cca 301 Sk)
- Poistenie voči insolventnosti: 8 Eur (cca 240 Sk)
- Komplexné cestovné poistenie: 16 Eur (cca 482 Sk)
- V cestovnej kancelárii tak zaplatíte: 441 Eur (cca 13 300 Sk)     Rozdiel medzi letákom a reálnou cenou za zájazd: 242 Eur (cca 7200 Sk)


ĎALŠIE VÝDAVKY NA DOVOLENKE

- na zmrzlinu, nápoje a plážové atrakcie potrebujete asi 90 eur (cca 2700 Sk). Celková cena za dovolenku tak dosahuje až 541 Eur (cca 16 200 Sk)
- Ak chcete vidieť aj pamiatky, nákupy  a užiť si na výlet lodi, dáte za výlety aj 100 eur Samozrejme, nemusíte si to dopriať, ale ak áno, cena dovolenky vám stúpne
na 640 eur (cez 20 000 Sk) na 1 osobu.


Ak chcete ušetriť skontrolujte si, či iné cestovky neponukajú 

                                  podobný zájazd lacnejšie 


Za tuto sumu si možete objednáť WELLNESS POBYT  pre 3 osoby


 

Zarob si na šperky, dovolenky a wellnes pobyty, návod najdeš na www.webporadca.eu

                    PRIDAJTE SA K MILIONOM ĽUDÍ A SPRAVTE SI MODERNÝ WEB ZDARMA UŽ ZA 5 MINÚT

                                             

                      ÚVODNÁ STRÁNKA, KDE NAJDETE NAJVIAC PONUK