Koľko naozaj stojí dovolenka?

Autor: IVAN JANKO
 

Zaujala vás lákavá ponuka Last minute na lacný zájazd? Pozor! Jeho cena môže byť niekedy vyššia aj o stovky eur

Cestovné kancelárie nemajú ani zďaleka také vypredané zájazdy, ako to neraz tvrdia Kriza zasiahla aj ich biznis a tak sa zlacňuje. No nie až tak, ako to na lákavých plagátoch neraz vyzerá. Iste ste si ich aj vy neraz obzerali. Vo výkladoch cestovných kancelárií, ale dnes už aj na internetových stránkach na nás útočia lákavé letné ponuky last minute. Bulharsko len za 99 alebo Grécko od 230 eur. V cene ubytovanie, letenka, delegát, transfer z letiska a mnohé iné, takmer nepodstatné položky. Na lámanie chleba, teda k reálnej cene za vami vyhliadnutý zájazd dôjde až o čosi neskôr. Po zarátaní všetkých poplatkov a poistenia máte namiesto lákavých 99 eur aj trojnásobok.

To, že na letáku za Last minute je iná suma, akú nakoniec podpisujete na zmluve, nie je v rozpore so zákonom. Ako nás informovala hovorkyňa Slovenskej obchodnej inšpekcie Danuša Krkošová, cestovná kancelária je povinná informovať o všetkých skutočnostiach týkajúcich sa zájazdu a o cenách pred uzatvorením zmluvy. No a pred podpisom zmluvy zaručene dostanete kompletnú sumu aj s výpočtom toho, čo všetko v cene máte a čo nie. Samozrejme, nikto vás nemôže nútiť, aby ste takýto zájazd kúpili. Ibaže, ak sa necháte zlákať a vopred si nepreveríte skutočnú cenu zájazdu, možno nakoniec mávnete pri platení rukou, tak ako mnoho klientov pred vami. Vyhovuje vám termín, lokalita a možno vám bude chýbať energia na hľadanie iného výletu. Na ukážku toho, ako to celé funguje v praxi, sme pre vás pripravili porovnanie  porovnateľných zájazdov. Všetko sú to 11- až 12-dňové letecké pobyty s ubytovaním v trojhviezdičkových hoteloch.
 

ĎALŠIE NÁKLADY

Netreba zabúdať ani na to, že zaplatením dovolenky sa náklady na ňu nekončia. Väčšina z nás nedrží hladovku, a tak si priplatíte minimálne za jedlo a nápoje. Ani oddych nie je úplne zadarmo a väčšina dovolenkárov si dopraje aj nejaké plážové atrackie či výlety do okolia. Tieto náklady však už skutočne nesúvisia s cestovnou kanceláriou a závisí od každého dovolenkára, čo si dovolí a čo nie.
Vo výhode sú tí, ktorí majú pobyt all inclusive, pretože si nepotrebujú dokupovať žiadne jedlo ani nápoje.

 

Čo nám teda v našom malom teste vyšlo? Nuž, zájazd za 99 eur stojí v skutočnosti až 350, po zarátaní nákladov na stravu až takmer 500 eur.
Najmenšie rozdiely medzi letákovou a reálnou cenou sú pri drahších all inclusive pobytoch.
 

VÝPOČET DOVOLENKOVÉHO ROZPOČTU NA JEDNU OSOBU


GLOBTOUR, BULHARSKO, NESEBAR, HOTEL ELIRI 3*
- Letáková cena: 99 eur (2 982 Sk)
- Odlet v piatok 19. 6. a návrat v utorok 30. 6. V cene zájazdu je ubytovanie, letecká doprava, raňajky a transfer z letiska v mieste pobytu.
SKUTOČNÁ CENA ZÁJAZDU
- Jedno lôžko v dvojposteľovej izbe: 99 eur (2 982 Sk)
- Príplatok za večere: 89 eur (2 681 Sk)
- Letiskové, bezpečnostné, palivové, servisné a poplatky plus transfery z letiska: 129 eur (3 886 Sk)
- Pobytová taxa: 10 eur (301 Sk)
- Poistenie voči insolventnosti: 7,2 eura (217 Sk)
- Komplexné cestovné poistenie: 16,32 eura (492 Sk)
- V cestovnej kancelárii tak zaplatíte: 350,52 eura (13 542 Sk) Rozdiel medzi letákom a reálnou cenou za zájazd: 251,52 eura (7 577 Sk)

ĎALŠIE VÝDAVKY NA DOVOLENKE
- na jedlo a plážové atrakcie potrebujete asi 130 eur (3916 Sk). Celková cena za dovolenku tak dosahuje až 480 eur (14 460 Sk)
- Ak chcete vidieť aj pamiatky a užiť si na lodi, dáte za výlety aj 200 eur Samozrejme, nemusíte si to dopriať, ale ak áno, cena dovolenky vám stúpne na 680 eur (cez 20 000 Sk).

Viac na : www.pluska.sk/ine/prilohy/kolko-naozaj-stoji-dovolenka.html
 

VÝHODNÁ a LACNÁ DOVOLENKA- tu nájdete dovolenky pri mori LETECKY od 250 Eur/dosp.osoba. Naš TIP : vyplnte len cenu, typ (pri mori) a dopravu..

..

Dovolenka

Zarob si na šperky, dovolenky a wellnes pobyty, návod najdeš na www.webporadca.eu

                    PRIDAJTE SA K MILIONOM ĽUDÍ A SPRAVTE SI MODERNÝ WEB ZDARMA UŽ ZA 5 MINÚT

                                             

                      ÚVODNÁ STRÁNKA, KDE NAJDETE NAJVIAC PONUK