Dovolenka pri mori teraz vyjde najlacnejšie

Chceli ste zbaliť kufre a vycestovať na dovolenku k moru, no stále ste to odkladali ? Nemali by ste už dlho váhať. Cestovné kancelárie hlásia dopredaj zájazdov a sezonné ponuky, keď je dovolenkárov najviac, sa rýchlo míňajú. Záujem o dovolenku posledné týždne leta rastie.

 

      tak toto Vám už vo väčšine lokalit nehrozí


Dovolenka tak vyšla o  niečo lacnejšie ako vlani, resp. ak pôjdete do zahraničia s rovnakou sumou peňazí ako minulý rok, budete si za ňu môcť dovoliť nakúpiť viac.Už predajné ceny v katalógoch boli tohoto roku nižšie"Ak teda niekto plánuje ísť na dovolenku napríklad v septembri, oplatí sa kúpiť si zajazd teraz nie až tesne pred odchodom,

Záver letnej sezóny
Predaj zájazdov hodnotia väčšie cestovné kancelárie pozitívne. "Zatiaľ to vyzerá tak, že sezóna na Slovensku bude dobrá. Našťastie, situácia vo svete je pokojná či už ide o Egypt, Turecko, alebo hoci Španielsko. To sú tri najohrozenejšie krajiny, v ktorých vždy, keď sa niečo stane, tak to ohrozí záujem dovolenkárov u nás aj za hranicami.

Povedal by som, že dovolenka vyšla tento rok väčšinou lacnejšie, a určite nebola drahšia. To znamená, že priemerná cenová hladina oproti minulému roku určite nestupla. Kurz neutralizoval rast cien vstupov, najmä dopravy, ktoré kalkulujeme do cien zájazdov a rovnako neutralizoval infláciu, ktorá v zahraničí je,"
Rozdielny predaj počas roka
Čo sa týka predaja počas roka, to býva rôzne. Klienti sa sústreďujú predovšetkým na zľavy – a to first moment, teda kúpu zájazdu v predstihu, počas zimných mesiacov, alebo last minute – teda kúpu zájazdu na poslednú chvíľu, niekoľko dní pred odchodom.

"Asi tretina ľudí si zájazd kupuje na first moment do konca marca. V apríli si klienti zájazdy kupujú málo a potom záujem začína narastať v máji, júni, júli – priebežne. Posledná tretina zákazníkov si kupuje last minute – ale s odletom nie zajtra, ani pozajtra, ale tak o štyri až päť dní ,,Dosť ľudí si kúpilo zájazdy počas akcie first moment – Skupina týchto zákazníkov každý rok rastie No dosť je aj ľudí, ktorí si kupujú zájazdy last moment. Slovenskí dovolenkári v istom zmysle "dozreli“ a pochopili, že sa oplatí kúpiť si zájazd skôr, aj vzhľadom na to, že zľavy vo first momente sú v niektorých prípadoch veľmi výhodné a najmä – majú si z čoho vyberať."

Z finančného hľadiska sú zájazdy deň pred odchodom, alebo dokonca v deň odchodu, naozaj za veľmi nízku cenu,  aj tam je ponuka už taká rozšírená, že je možné si vyberať."

Je to situácia, ktorá sa opakuje každý rok. "Slováci si zatiaľ stále nezvykli chodiť v júni a septembri na dovolenku. Dovolenka sa stále spája s letom a letnými prázdninami a zatiaľ ani tí, ktorí chodia na dovolenky bez detí, si nezvykli ísť v iných termínoch ako v júli a auguste.

Všeobecné pravidlo v tomto prípade znie – pokiaľ sa chystáte na dovolenku počas hlavnej sezóny, ušetríte skôr nákupom vopred. Keď si ju naplánujete až po prázdninách, vyjde lacnejšie, pokiaľ ju budete kupovať až tesne pred odchodom.
Topky tohto leta
A o aké ciele bol tento rok najväčší záujem?

Stále vedie Chorvátsko, mnohé cestovné kancelárie ho propagujú ako krajinu, v ktorej sa nachádza "slovenské more". Pre slovenských klientov je pomerne blízko, bez problémov dostupné autom a aj cesta autobusom je časovo prijateľná. Dôležitým kritériom pri výbere Chorvátska je tiež cena. Pretrváva záujem o grécke ostrovy, ale aj pevninu, ďalej Tunisko a Španielsko, väčší záujem je aj o Taliansko a Čiernu Horu. Renesanciu zažíva aj Bulharsko. Táto krajina láka predovšetkým výhodnou cenou.
Kam cestuje posledné roky najviac Slovákov na dovolenku
1. Chorvátsko
2. Bulharsko
3. Grecko
4. Česko
5. Maďarsko, Taliansko
6. Egypt
7. Tunisko
8. Veľká Británia
9. Turecko
10. Španielsko

"Veľmi dobre sa predáva Turecko a turecká riviéra. Minulé roky mala táto destinácia problémy s bombovými útokmi. Zatiaľ sa tam však nič podobné nestalo a túto sezónu je o Turecko veľký záujem. Prekvapujúco dobre sa  predával Egypt, ale už za normálne ceny, nie dumpingové, ktoré by boli pod nákladmi. "V Egypte nemáme šancu predať trojhviezdičkový hotel, všetci chcú štvor- a viachviezdičkové hotely a all inclusive. Klienti sa poučili, že nijaký trojhviezdičkový hotel za 300 Eur im nestojí za problémy, s ktorými sú na dovolenke konfrontovaní. Trojhviezdičkový hotel v takomto oriente a v takej arabskej krajine, ako je Egypt, sa totiž možno vyrovná 1,5- alebo v lepšom prípade 2-hviezdičkovému.
Náročnejší klienti
Požiadavky slovenských dovolenkárov na dopravu, ubytovanie, ale aj kvalitu služieb sa teda menia. Záujem o čo najlacnejší hotel, autobusovú dopravu a minimálne služby je čoraz zriedkavejší. Dnes je v kurze doprava lietadlom, ubytovanie aspoň strednej kategórie a služby all inclusive.

"Klienti cestovných kancelárií sú náročnejší, ale sú aj ochotnejší za služby navyše zaplatiť. Zákazníci pochopili, že aj malý cenový rozdiel môže znamenať pomerne veľký rozdiel v kvalite služieb. Zvýšil sa aj záujem o služby all inclusive, kde sú v cene okrem ubytovania, stravy a nápojov aj ďalšie služby, napríklad športové, zábavné, animácie a podobne

Väčšina Slovákov šetrí na dovolenku počas celého roka. Keď už niekde sú, chcú si dopriať a mať sa ešte lepšie ako doma. Našinci v cudzine teda na peniazoch rozhodne nešetria. "Je potešiteľné, že naši dovolenkári čoraz viac využívajú doplnkové služby, ktoré hotely a prímorské strediská ponúkajú "Ľudia si napríklad oveľa častejšie prenajímajú autá. Požičajú si ho na deň-dva a pozrú si krajinu alebo ostrov, na ktorom dovolenkujú."

Ako trávia Slováci leto
- na zahraničnú dovolenku v lete cestuje zhruba 35-45 percent Slovákov
- tí, ktorí nikam necestujú, ako hlavný dôvod uvádzajú nedostatok peňazí

- najviac sa na dovolenky chodí v júli

- dovolenkári si najčastejšie vyberajú pobyty na 8 až 14 nocí

- takmer 70 % dovolenkárov smerujúcich do zahraničia trávi dovolenku pri vode, len každý desiaty si vyberie poznávací zájazd

- cez cestovné kancelárie si vyberá pobyt 50-60 % ľudí, ktorí v lete cestujú do zahraničia

- najčastejšie sa ubytujú v hoteloch (vyše 50 %), nasledujú súkromné prenajaté zariadenia

- asi tretina rodín cestuje lietadlom, necelá tretina autom rovnako tretina autobusom

 

Teraz SUPERPONUKA

 

    VYHĽADAVAČ

    LAST MINUTE

     podľa Vaších nárokov

Dovolenka

Zarob si na šperky, dovolenky a wellnes pobyty, návod najdeš na www.webporadca.eu

                    PRIDAJTE SA K MILIONOM ĽUDÍ A SPRAVTE SI MODERNÝ WEB ZDARMA UŽ ZA 5 MINÚT

                                             

                      ÚVODNÁ STRÁNKA, KDE NAJDETE NAJVIAC PONUK