Dovolenka, pobyt pri mori a jeho účinky

Je to tu, leto ukazuje svoju lepšiu tvár a každý, kto môže a má na to, sa balí a cestuje aspoň na 7 alebo viac dní na dovolenku k moru. Keďže ho na Slovensku nemáme, majú pre nás prímorské oblasti zvláštnu mágiu a príťažlivosť. No okrem toho, že sa chceme pochváliť susedom a známym, má dovolenka pri mori aj pozitívne účinky pre naše zdravie, ak však ju nestrávime cez deň pri bazéne a celú noc v baroch.
Ak trpíte rôznymi chorobami, či už vás trápi nádcha alebo máte problémy s krčnou chrbticou, vyskúšajte liečebný pobyt pri mori. Je vedecky dokázané, že liečba morskou vodou, bahnom alebo riasami má výnimočné liečebné účinky. Pobyt pri mori tak pre vás nemusí znamenať len plávanie v slanej vode a opaľovanie sa na pláži, ale popri príjemnom oddychu si doprajte aj malú rehabilitáciu. Isté rizikové skupiny pacientov by si však pri pobyte pri mori mali dávať pozor. Nie je more ako more. Voda Egejského a Čierneho mora je napríklad bohatšia na vápnik, horčík a uhličitany, Mŕtve more zasa obsahuje približne 10x viac minerálov ako Jadran. Inak vám nič nebráni v tom, aby ste si vychutnali príjemnú dovolenku spojenú s liečením. Ak ste na dovolenke pri mori nezabudnite na plávanie, splývanie s hladinou vody a nadnášanie, vo vode je hmotnosť tela rovnomerne rozložená a správnou technikou pomôžete svojej chrbtici. Ak vás trápia ploché nohy, na dovolenka pri mori sa poprechádzajte na boso v piesku na pláži. Okrem toho, že pomôžete svojim unaveným chodidlám, chôdza v piesku vás navyše príjemne masíruje. Vyskúšajte preto počas vašej dovolenky napríklad aj takto aktívne oddychovať.


9 DÔVODOV, PREČO ÍSŤ NA DOVOLENKU K MORU
1.Vzduch je presýtený soľou a minerálmi
Morský vzduch je slaný a vlhký. Rozpúšťa hlieny v dýchacích cestách a pomáha čistiť sliznice. Navyše je nasýtený odparovanými minerálmi a stopovými prvkami, ktoré upokojujú nervové napätie. Dovolenka pri mori sa aj preto odporúča najmä astmatikom, alergikom a pacientom s chronickými pľúcnymi chorobami.
2.Morská voda vyživuje pokožku
Priemerne 3,5%objemu morskej vody tvoria minerály a soľ –sodík, horčík, vápnik, bróm, jód, ktoré blahodarne pôsobia na pokožku. Okrem toho spomínané minerály podporujú krvný obeh a látkovú výmenu. Dovolenka pri mori a kúpanie v morskej vode pomáha pri ochoreniach svalov a rieši problémy s chrbticou.
3.Morské bahno regeneruje
Prírodné čisté morské dno je bohaté na horčík a vápnik. Zábaly z morského bahna zmierňujú svalové napätie a bolesti kĺbov, zjemňujú a čistia pokožku a keď sa používajú ako vlasový zábal, dokážu posilniť citlivé a poškodené vlasy.
4.Dokonale sa uvoľníte
Dovolenka pri mori je to ideálne miesto na meditáciu. Stačí si sadnúť na breh, zatvoriť oči a nechať sa unášať rytmom morských vĺn.
5.Doplníte si zásoby vitamínu D
Tento vitamín je nevyhnutný pre budovanie našej imunity, kostí, na správne fungovanie nervového a kardiovaskulárneho systému.
6.Morská klíma znižuje krvný tlak
Práve vďaka vysokému obsahu soli vo vode a v ovzduší je morská klíma výborným liekom v prípade žalúdočných vredov, pri niektorých poruchách štítnej žľazy a v prípade vysokého krvného tlaku.
7.Rozhýbte vaše telo
Plávanie, loptové hry, ranný beh na pláži či večerné prechádzky po promenáde zvýšia vašu telesnú kondíciu, rozprúdia energiu a nadbytočné kilá pôjdu dole ako po masle.
8.Zdravá prímorská kuchyňa
Strava v týchto oblastiach je ľahká, bohatá na zeleninu a ryby obsahujúce množstvo bielkovín, jódu, omega 3 –mastných kyselín, čo ocenia najmä pacienti s artrózou, vysokým krvným tlakom, kôrnatením ciev a cukrovkou.
9.Chôdza po kamienkoch prospeje telu
Pri chôdzi sa masírujú a stláčajú jednotlivé body, aktivuje sa tak každý orgán v našom tele, čím sa vzpruží celý organizmus. Vôňa olivovníkov, pomarančovníkov, mandarínok, datlí a lahodné miestne vína zase dokážu presýtiť zmysly.
 

Zarob si na šperky, dovolenky a wellnes pobyty, návod najdeš na www.webporadca.eu

                    PRIDAJTE SA K MILIONOM ĽUDÍ A SPRAVTE SI MODERNÝ WEB ZDARMA UŽ ZA 5 MINÚT

                                             

                      ÚVODNÁ STRÁNKA, KDE NAJDETE NAJVIAC PONUK