Dovolenka doma či na chate . Využite jú na pripravu výborných čajov a kupeľa

BYLINKY NA LETO a DOBRÚ NALADU

Ak mate chatu v prírode a čistom prostredí môžete si vypestovať dobré bylinky.Verili by ste, že aj obyčajné bylinky dokážu zlepšiť náladu? Liečivé rastliny sa na prekonanie depresií používali už odpradávna –veď správne zvolený bylinkový čaj osvieži nielen telo, ale aj dušu. Ktoré byliny zaženú vaše skleslé myšlienky najrýchlejšie?

Upokojujúci kúpeľ počas dovolenky či na na chate
Doprajte si pätnásťminútový kúpeľ, do ktorého pridáte odvar z ľubovníka, žihľavy a rebríčka obyčajného. Rastliny namiešajte v rovnakom pomere, potom odoberte dve lyžice zmesi a varte ich tri minúty v dvoch litroch vriacej vody. Po desiatich minútach lúhovania vlejte vývar do vane s horúcou vodou a vychutnajte si liečivú silu byliniek.

Rastliny na záhradku k domu či na chate.
Ľubovník bodkovaný
Na liečenie depresií slúži už celé stáročia –stredovekí lekári ho napríklad odporúčali proti melanchólii. Zázračné schopnosti tejto rastliny potvrdili i mnohé vedecké výskumy. Ukázalo sa, že užívanie ľubovníka zlepšuje príznaky ľahkej a strednej depresie až o polovicu! A čo je najdôležitejšie –bylinka nemá nežiaduce vedľajšie účinky. Je účinná aj pri psychických ťažkostiach v období klimaktéria a sezónnom rozladení, napríklad pri zimnej depresii či jarnej únave.
-Ak vás trápia mierne depresie, navarte si ľubovníkový čaj –denne by ste mali vypiť aspoň tri šálky.
-Pri ťažších stavoch je lepšie užívať výživové doplnky, ktoré obsahujú výťažky z ľubovníka –odporúčaná dávka je300mg trikrát denne.
-Ľubovník by mali zďaleka obchádzať tehotné ženy.
-Rastlina môže znižovať alebo, naopak, zvyšovať účinnosť niektorých liekov. Keď beriete antikoncepciu či antidepresíva, radšej sa poraďte s lekárom.
Recept na čaj:1lyžicu ľubovníkovej vňate zalejte šálkou vriacej vody, prikryte, nechajte lúhovať12minút a preceďte.
Valeriána a medovka
Valeriána pôsobí upokojujúco a uvoľňujúco. Okrem toho výskumy potvrdili, že užívanie byliny skracuje zaspávanie, eliminuje nočné prebúdzanie a zlepšuje kvalitu spánku. V kláštorných knihách o valeriáne stálo :,,Pridlhý spánok prerušuje bdením, nadmernú nespavosť dopĺňa spánkom, zbavuje vyčerpanosti, odoberá malátnosť...´´
V medovke sa nachádza éterický olej s citronelolom a citralom, ako aj triesloviny a flavonoidy. Ak si z listov uvaríte čaj, zaručene vás upokojí. Veď už stredovekí bylinkári o medovke písali, že,,potešuje srdce´´.
Príprava čaju:2čajové lyžičky zmesi z koreňa valeriány a listov medovky zalejte štvrť litrom vriacej vody, prikryté nechajte15minút lúhovať a preceďte. Každý deň vypite 3 až 5šálok.
Vôňa namiesto čaju
Ak sa vám nechce variť denne bylinkový čaj, vyskúšajte arómoterapiu. Pri skľúčenosti sa osvedčili tieto éterické oleje :borovica, kananga, citronela, geranium, borievka, medovka, jazmín, levanduľa, citrónová tráva, materina dúška, nerol, ruža, santal, saturejka, šalvia, vanilka, ylang-yang.
 

Zarob si na šperky, dovolenky a wellnes pobyty, návod najdeš na www.webporadca.eu

                    PRIDAJTE SA K MILIONOM ĽUDÍ A SPRAVTE SI MODERNÝ WEB ZDARMA UŽ ZA 5 MINÚT

                                             

                      ÚVODNÁ STRÁNKA, KDE NAJDETE NAJVIAC PONUK