DOVOLENKA či POBYT na CHATE ako vybrať a čo nezabudnuť

 Dovolenka na Slovensku
Výhodou dovolenkovania v domácej krajine je vzdialenosť a komunikácia v rodnom jazyku. Niektorí ubytovatelia umožňujú v prípade ochorenia klientov (pred nástupom na dovolenku) preklad termínu dovolenky, zväčša však na mimosezónny termín. Môže sa však stať, že sa s náhradným termínom, ktorý vám ubytovateľ takto ponúkne, nestotožníte a dovolenka vám prepadne. Preto vám odporúčame poistenie dovolenky a ochranu vašich peňazí.

 

Poistenie dovolenky na Slovensku
Ak cestujete na Slovensko prostredníctvom cestovnej agentúry, môžete sa poistiť v niektorej zo slovenských poisťovní (poistenie zodpovednosti, poistenie storno – poplátkov, poistenie batožiny, úrazové poistenie, atď.).

Vy a ďalší ľudia na chate
Najdôležitejšie je, aby ste boli na dovolenke s ľuďmi, s ktorými si rozumiete a mate podobné zvyklosti-Ak oni maju predstavu prehyriť noc a doobedu vyspávat kym Vy zaľahnuť o 22 ej a ran osa vybrať na turu asi vas to po 2 nociach přestane baviť. To ostatné je niekedy možné doriešiť dohodou, improvizáciou alebo losovaním, kto urči program.
 

 

Každá CHATA je iná…

Niektorí majitelia zriadili pôvodne svoje chaty len pre osobné potreby a až neskôr sa rozhodli, že budú svoje chaty prenajímať. Niektorí ubytovatelia svoju chatu zdedili alebo výhodne kúpili a vychádzali zo skromného rozpočtu. A niektorí ubytovatelia plánovali svoje chaty, chalupy a drevenice prenajímať od samého začiatku svojho pôsobenia v cestovnom ruchu, a teda prispôsobili kvalitu interiéru svojim predstavám o ponuke podnikania (o výsledku tiež rozhodol rozpočet určený pre výbavu ubytovania).
 

Všeobecne platí, že na chatách, chalupách a apartmánoch nájdete pekné aj nudné či ošumelé interiéry.

Keď sa ubytujete, rýchlo rozoznáte, o ktorý typ ubytovateľa ide. Hosť sa možno neraz uskromní, ak je jeho prioritou lokalita, či konkrétna poloha ubytovania (pri vode, pri vleku, v panenskej prírode, atď.). Žiadny server či web nemôže všetky chaty, chalupy a drevenice vyskušať a následne vyhodnotiť, či je daný typ ubytovania úplne vhodný pre prenájom.


Pozrite si s nami zoznam vecí, ktoré môžu byť pri príprave na dovolenku na chate alebo chalupe veľmi užitočné.

Základ pre vašu dovolenku
Oblečenie, osobná kozmetika a predmety osobnej hygiena sú prirodzenou súčasťou vašej batožiny, preto vynecháme predmety ako sú hrebeň, kefky, pasty, dentálne nite, holiace potreby, denné krémy, atď.
Na čo však pri balení na dovolenku naozaj nie je vhodné zabudnúť, sú napríklad:
• nepremokavá obuv na turistiku alebo prechádzky po lese
• • teplé oblečenie pre každé počasie
• spodná bielizeň, pyžamo

Potreby pre dennú hygienu, ktoré nie sú na každej chate, alebo penzione pravidlom:
– uteráky, fén, mydlo (niektoré chaty poskytujú hosťom uteráky, fén aj mydlo, ale nie je to pravidlo, informujte sa preto vo vašej cestovnej kancelárii alebo u ubytovateľa),
– šampón, telové mydlo, tampóny do uší, tampóny pre odlíčenie (pre dámy)
– WC papier (mnoho chát má v základnej výbave toaletný papier len pre prvé dni dovolenky, odporúčame aspoň 2ks do rezervy)
lieky (v prípade teploty, poštipnutia hmyzom, a iné základné, keď sa chystáte na dovolenku do lesa)

Ak si budete na chate variť, myslite na všetko, čo pri varení používate, napríklad:
– utierky na riad, hubky, jar (väčšinou nájdete na každej chate, chalupe)
– olej, korenie, soľ, cukor
– základné potraviny, mlieko, zemiaky, maslo, mäso, základné nápoje, káva, čaj
– vlastná panvica (aj keď mnohé chaty majú dobré vybavenie, niekedy niet nad vlastnú panvicu...)
Odporúčame, aby ste si naplánovali stravu aspoň na deň príchodu. Ak je vaša cesta dlhšia, nemusíte ešte i v deň príchodu riešiť návštevu predajne potravín. Keď plánujete nejaké špeciálne jedlo, ku ktorému potrebujete špeciálne vybavenie – informujte sa u ubytovateľa, nech vás na vašej dovolenke nič neprekvapí.

Chcete počas dovolenky opekáť?
– alobal, tuhy zapaľovač a zápalky sa na chalupe môžu zísť (mnohé chaty majú vo výbave, ale ...)
Pred nástupom na dovolenku vám odporúčame preveriť, či je na chate gril. Ak si chcete variť guláš, tak sa uistite, či je k dispozícii kotlík. Drevené uhlie si zväčša kupujú hostia zvlášť (v obchodoch, na čerpacích staniciach je najdrahšie...).

Pre voľný čas na chate:
– karty na hranie, dobrú knihu alebo časopisy
– bedminton, vlastná lopta (niektoré chaty a chalupy majú vo výbave)
– papuče – spríjemnia váš pobyt a pomôžu pri udržiavaní čistoty počas vašej dovolenky

Na výlety, návštevu aquaparku, plavárne, kúpaliská:
– príručná taška vhodná na túry a prechádzky plánované počas dovolenky
– plavky
– deka (ak bude v blízkosti chaty kúpalisko)

Drobností, ktoré spríjemnia dovolenku na chate alebo na chalupe
Často ide o drobnosti, ktoré je príjemnejšie mať so sebou. Možno ich použijete jeden krát, ale nemusíte kvôli každej drobnosti ísť do obchodu.
– špáratká, vreckovky, servítky
– pero, papier
– baterka (môžete ju nahradiť mobilom)
– šijacie potreby, nožničky
Koľko drobností tvorí náš svet zistíme často až vtedy, keď z neho na pár dní odcestujeme na dovolenku. Spríjemnite si dovolenku, obzvlášť, keď plánujete dovolenku na chate, či chalupe, lebo je rozhodne príjemnejšie mať po ruke veci, na ktoré ste počas vášho bežného života zvyknutí. Zoznam vašich drobností môže byť aj obsiahlejší, než by ste si mysleli. Hlavne vtedy, keď si pripravujete stravu samy.

Keď beriete malé deti, odporúčame:
– nočník (ak nie je vo výbave chaty)
– detské hračky (obľúbené hračky vašich detí)
– deka vhodná na trávnik
Ak je na chalupe pieskovisko, overte si, či k nim patria aj hračky. Ak nie vezmite svojmu dieťaťu aspoň vedierko a lopatku...

Elektronika na chate
Ak počas dovolenky radi fotografujete, nezabudnite si k fotoaparátu pribaliť aj nabíjačky. Rovnako odporúčame do vašej batožiny pribaliť aj nabíjačky k mobilným telefónom. Niektoré chaty a chalupy majú dosah na signál, v prípade, že potrebujete mať počas dovolenky internet, informujte sa ubytovateľa alebo v cestovke, ktorá vám pobyt sprostredkovala.
Televízor alebo cd prehrávač je síce takmer na každej chate i chalupe, ale pre istotu si v prípade dôležitosti aj túto informáciu preverte. Do CD prehrávačov odporúčame pribalenie vlastných CD, ak chcete počúvať hudbu podľa vášho vkusu.





ďalšie tipy čo zobrať na chatu...
________________________________________
 dobry nozik, ktory sa zide na všeličo, nie len v kuchyni...
určitě je dobré si vzíať na dovolenku nějaký hudobný nástroj, ak někdo z přítomných vie na něco hrát ako je např. gitara, husle, harmonika atd. Z vlastní zkušenosti potvrdzujem, že je to výborná zábava pri ohni.
"malé vankúšiky" -bez toho moje deti nikdy neodišli nikam, ani len k susedom, a teraz toto isté majú aj moje vnúčence.Neviem si predstaviť ako by spali.
Ak by sa to dalo tak si zoberte bicykle a turistické mapy. Vopred si vždy zistíte turistické ciele , ale aj kultúrne pamiatky.
Roky nosím všade kde sa pohnem okrúhlu plechovú krabicu z keksov kde mám v malých flaštičkách kompletnú potrebu korenín,dokonca v takých od liekov aj olivový olej,tabasco,sojovu omáčku a i. Overené je to rokmi a vždy to bolo treba.

 

 

Krása, wellness a romantika na výber pre Vas.

 

Skraslovacie pobyty pre zeny Wellness pobyty Romanticke pobyty

Zarob si na šperky, dovolenky a wellnes pobyty, návod najdeš na www.webporadca.eu

                    PRIDAJTE SA K MILIONOM ĽUDÍ A SPRAVTE SI MODERNÝ WEB ZDARMA UŽ ZA 5 MINÚT

                                             

                      ÚVODNÁ STRÁNKA, KDE NAJDETE NAJVIAC PONUK