Ako prežiť dlhu cestu na dovolenku do zahraničia či k moru...

Podcenenie únavy môže stáť život šoféra aj jeho najbližších.
Mnohí vodiči cestou na dovolenku často bez zastávky absolvujú aj tisíc kilometrov. Snaha byť čo najskôr vo vybranom letovisku sa však nemusí oplatiť. Stačí chvíľa nepozornosti alebo mikrospánok a tragédia je neodvratná.
Riziková noc :Najčastejšou príčinou nehôd z únavy je precenenie vlastných schopností. Rozhodne nie je rozumné vyraziť na náročnú cestu do Chorvátska v noci po tom, ako ste celý piatok strávili v práci a do polnoci sa ešte narýchlo balili.
Z hľadiska počtu a závažnosti nehôd je noc oveľa nebezpečnejšia ako deň. Každá druhá smrteľná nehoda sa stane v noci, hoci v tomto čase jazdí po cestách ani nie 20 percent z celkového počtu áut.
Vodič, ktorý ide cez deň v dobrých svetelných podmienkach po rovnej ceste, vidí do vzdialenosti maximálne 500 metrov. V noci však musí rátať s tým, že neuvidí ďalej ako približne 200 metrov. Navyše, v noci sa jazdí rýchlejšie a tak sa skracuje aj reakčný čas, ktorý má na to, aby vyriešil neočakávanú situáciu. Okrem toho nedostatok svetla vyvoláva aj u ľudí s dobrým zrakom v noci čiastočnú krátkozrakosť –zrak sa zhorší minimálne o pol dioptrie -, farby sa skresľujú a znižuje sa aj kontrast videnia. Ak sa k tomu pridá aj únava a oslnenie protiidúcim autom, vodič často na nepredvídanú situáciu vôbec nestihne zareagovať.
Tri hodiny bez prestavky je dosť .Ešte horšie je, keď príde mikrospánok. Ten trvá približne 3 až 5 sekúnd. Počas neho stráca vodič kontrolu nad autom a ľahko sa môže stať, že ho strhne do priekopy alebo čo je väčšinou ešte horšie do protismeru, kde hrozí čelná zrážka s protiidúcim autom. Počas mikrospánku väčšina šoférov nevedome zatláča viac plynový pedál a auto zrýchľuje. Kolízia má potom prirodzene oveľa horšie následky.
Veľa ľudí si myslí, že im nehoda z únavy nehrozí. Treba si uvedomiť, že človek úplne inak hodnotí sám seba, keď je oddýchnutý, a inak, keď má za sebou niekoľko stoviek kilometrov odjazdených v tme. V druhom prípade si vraví :vydržím ešte tridsať alebo štyridsať kilometrov po najbližšiu pumpu alebo väčšie mesto a tam si dám pauzu. Na tých niekoľkých kilometroch však môže dôjsť k tragédii, ktorá sa už nedá vrátiť späť.
Výskumy ukazujú, že maximálny čas, ktorý môže vodič stráviť bez prestávky za volantom s tým, že sa jeho pozornosť výrazne neznižuje, sú štyri hodiny. Po nich si jednoducho treba dať pauzu bez ohľadu na to, ako sa subjektívne cíti. Ideálne je jazdiť v trojhodinových intervaloch, v prípade potreby zastavovať aj častejšie. Počas zastávok sa treba aspoň poprechádzať okolo auta. Pomôže to prekrviť organizmus a únava rýchlejšie opadne.
Praktické rady :Pri dlhej jazde netreba podceňovať maličkosti, ktorým bežne nevenujeme až takú pozornosť. Napríklad si správne nastaviť volant, sedadlo a prípadne aj pedále tak, aby telo počas hodín strávených za volantom čo najmenej trpelo. Treba si nechať preveriť aj nastavenie svetlometov. Ideálne je používať biele svetlo, ktoré je najprirodzenejšie a pri dlhej jazde unavuje oči oveľa menej než žlté. A nezaškodí si pred cestou svetlomety aj umyť. Kto už pri kúpe auta vie, že bude častejšie jazdiť v noci, rozhodne by mal investovať do xenónov. Sú síce podstatne drahšie než obyčajné svetlomety, rozdiel vo svietivosti je však obrovský.
Pri míňaní protiidúcich áut je lepšie odvrátiť zrak mierne vpravo, oči budú trpieť menej a pomalšie sa unavia. Pri polhodinovej jazde rozdiel možno necítiť, pri niekoľkohodinovej, počas ktorej vodič minie stovky protiidúcich áut, sa zaručene prejaví. Keď šofér cíti, že pozornosť poľavuje, pomôže zníženie teploty v kabíne. Ideálne je mať strešné okno. To nespôsobuje zbytočný prievan a zaručuje permanentný prísun čerstvého vzduchu. Keď to nestačí, treba skúsiť čokoľvek, čo naruší jazdný stereotyp.

Lekári to nebudú počuť radi, ale v krajnom prípade môže byť takýmto prostriedkom aj cigareta. Keď sa nedá zastaviť, je to menšie zlo než rozbité auto v priekope.

Existujú však aj menej škodlivé alternatívy cigarety.
Chemická pomoc :Tou je najčastejšie káva alebo energetické nápoje. Ich najpoužívanejšími zložkami sú kofeín, taurín a guarana. Kofeín pomáha najmä krátkodobo, zato má pomerne rýchly nástup. Pomáha odstrániť pocit únavy a zlepšuje pozornosť. Najčastejšie si ho ľudia dávajú v káve. Netreba sa však spoliehať na kávu z automatu, radšej voliť plechovkovú alebo z pressa v reštaurácii. Máte pri nich väčšiu istotu, že bude kvalitná s primeraným množstvom kofeínu. Gurana je v súčasnosti veľmi populárna prírodná látka, pomáhajúca zvýšiť koncentráciu, pričom len minimálne zaťažuje žalúdok a má dlhodobejší účinok než kofeín v káve. Obsahujú ju mnohé energetické nápoje a dá sa kúpiť aj v tabletkách. Taurín patrí medzi aminokyseliny s antioxidačnými účinkami, pomáha napríklad regulovať optimálnu teplotu tela. Nie je to však látka, ktorá by ho stimulovala podobným spôsobom ako guarana alebo kofeín.
Kto siahne po energetických nápojoch, urobí lepšie, ak si vyberie nesýtené. Oxid uhličitý zaťažuje organizmus, ktorý jeho spracovaním stráca energiu a znižuje sa tak účinok. Navyše, pitím nesýtených nápojov predídete nepríjemným ťažkostiam spojeným s nafukovaním. Preto je pred dlhšou jazdou vhodné siahnuť po tabletkách regulujúcich plynatosť organizmu. Vo zvýšenej miere treba dbať na pitný režim. Najlepším spôsobom, ako doplniť tekutiny, je pramenitá voda alebo zelený čaj.
Existujú aj silné stimulátory a aktivátory s obsahom rozličných neurotransmiterov, ktoré dostať hlavne v lekárňach, fitnescentrách a obchodoch špecializujúcich sa na výživu pre športovcov. Nie sú práve prírodného charakteru, no naozaj fungujú. Jednou z ich najúčinnejších látok je DMAE(2-dimetyl-aminoetanol), patriaci medzi takzvané ,,chytré drogy,,. Pomáha odstraňovať pocit únavy a zlepšuje koncentráciu a náladu. Výhodou týchto prípravkov je, že fungujú pomerne dlhý čas, rádovo niekoľko hodín.
Treba však mať neustále na pamäti, že pri intenzívnej únave nepomôže naozaj nič iné než dlhší odpočinok. Hodina spánku na odpočívadle rozhodne spraví viac než akákoľvek kombinácia tých najúčinnejších mozgových stimulantov.

Zarob si na šperky, dovolenky a wellnes pobyty, návod najdeš na www.webporadca.eu

                    PRIDAJTE SA K MILIONOM ĽUDÍ A SPRAVTE SI MODERNÝ WEB ZDARMA UŽ ZA 5 MINÚT

                                             

                      ÚVODNÁ STRÁNKA, KDE NAJDETE NAJVIAC PONUK