trblietky-graphics.com

 

Blog

Prvá správa

17.6.2010   Vitajte v našom blogu a zarobte si, ak ste zažili peknú dovolenku a chcete sa o tom podeliť s verejnosťou napíšte nám na jozefzmi@gmail.com svoj opis v rozsahu asi 30 riadkov vo worde pismom veľkosti 12. Za úverejnený opis dovolenky dostanete odmenu na účet vo vyške 1-5 Eur. V opise sa zamerajte na krajinu, prírodu a lokalitu. Najlepšie opisy budú hodnotené anketou na stránke a traja najlepší ešte dostanu bonus 5 Eur, čiže Vaša celková odmena môže dosiahnuť až 10 Eur za 30 minut písania. Neuverejnené opisy nebudú vratené ani inak použité bez Vášho súhlasu.Opisy na uverejnenie si vyhradzujeme pravo trochu upraviť pripadne skrátiť.

Čítať správy tohto blogu je možné aj cez RSS kanál.

Celý článok

 Na dovolenku do Thajska nemusíte ísť s cestovkou

zdroj :https://pisecky.blog.sme.sk/c/102172/Na-dovolenku-do-Thajska-nemusite-ist-s-cestovkou.html


 

Niekoľko rád ako prežiť super dovolenku v Thajsku za málo peňazí a bez cestovnej kancelárie.
Ak ste typ s aspoň trocha dobrodružnou povahou a dovolenka pre Vás znamená niečo viac, ako skupinové cestovanie od atrakcie k atrakcii, vylihovanie na pláži pri hoteli a nonstop hotelová strava, tak je tento článok určený pre Vás.


       Nechcem nikoho presviedčať o tejto forme dovolenky - že je to najlepšie a podobne.
Sám som zažil aj zájazdy organizované cestovkami (mal som len dobré skúsenosti), takže viem porovnať a mne to vyhovuje viac takto.
Ak sa na základe tohto článku rozhodne aspoň jeden z Vás pre tento spôsob cestovania, budem veľmi rád. Ak nie, aspoň sa s Vami podelím so svojimi zážitkami.

Thajčania z turistov žijú a nepripravený človek sa nechá ľahko nachytať. 

Sú veľmi šikovní a vynaliezaví a dosť sa vnucujú (samozrejme nie všetci, len predavači a spol. na ulici). Robia to absolútne suverénne, naozaj máte pocit, že tam čakajú práve na Vás. Už z diaľky na Vás kričia a mávajú, akoby tam čakal Váš najlepší kamarát.
Riadil som sa heslom "s nikým sa nebav". Všade som sa snažil kráčať priamo a tváriť sa, že to tam 
poznám, na ich ponuky absolútne nereagujte, na nič neodpovedajte, len sa usmievajte a sem tam stačí 
povedať "thank you". 
Možno to vyzerá naduto a povýšenecky, ale len to Vás zachráni pred neskoršími 
problémami. 
Takže všetkých taxikárov, vodičov tuktukov, predavačov oblekov na mieru, nadháňačov pred reštauráciami a mnohých iných smelo ignorujte. 

S Katkou sme sa brali v máji a na svadobnú cestu sme chceli ísť do Thajska. Rozhodli sme sa navštíviť terajšie hlavné mesto Bangkok (Khrung-tep), bývalé hlavné mesto Ayutthaya a konečne relaxovať na ostrove Koh Samui v Thajskom zálive.
Boli sme tam 12 dní čistého času + 2 dni cesta. Spolu 14 dní, prvých 5 dní v Bangkoku, zvyšných 7 na ostrove Koh Samui.
Víza sme si vybavili na thajskej ambasáde ktorá je v Bratislave vo vysokej budove Incheby na najvyššom poschodí. Potrebujete len fotku pasového formátu a 1000,- korún, ináč nič. 
Po víza si prídete v najbližší pracovný deň (PO-ST-PI), ak chcete víza na počkanie, musíte si priplatiť. 

Je dobré niečo si pred cestou o Thajsku naštudovať dopredu. Keďže sa v našom prípade jednalo o svadobnú cestu, nechcel som žiadne prekvapenia  a dosť poctivo som si naštudoval informácie o miestach kam sme chceli ísť.  

AUTOM na OSTROV RAB s 3 malými deťmi
od : Viera Barnašová Bratislava
1, priprava na cestu, rezervacia ubytovnia, vyber strediska,čo najdoležitejšie zbaliť
čo zbalit - hračky do vody a piesku, topanky do vody tam netreba My sme mali aj prsiplaste, niekedy sa zidu. Obľubené hračky deti - zopár a papier a ceruzky na kreslenie, samozrejme oblubene spoloč. hry.
Co sa tyká stravy do autochladničky sme vzali zamrazené maslo, šunku, parky, mrazené pirohy a čučoriedkove gul. , rybie prsty. V podstate sme museli kupovať len chlieb, ktory stoji cca 6 kuna, celozrný je drahsi cca 10kuna. 1 kopcek zmzliny 5 kuna. Raz sme boli na nakup v markete v hlavnom meste a tam sme dokupili to najdoležitejsie - mlieko, sirup, maslo, 1 kura na polievku a vajicka. V pohode sme varili takmer ako doma, mali sme svoje zemiaky, cestoviny, ryzu. Nejake konzervy co mame radi, pomazanky, kukuricu, kysle uhorky, dzem, nutelu....atd.
Je dobre si dopredu urobiť akoby jedalny listok - co tam budeme jesť a podla toho zobrat suroviny...Na veceru sme jedli krupicnu kasu s grankom alebo celozrne gulicky s mliekom,
prip. chlieb s maslom. UZ sa daju kupit sačkove polievky bez glutamanu a konzervačnych latok, takže, ked sme prišli z plaže dala som vodu do kanvice /ktoru som si doniesla/
a za 10 min. som mala uvarenú polievku /1 liter akurat pre 5 ludi/ a potom som dorobila druhé jedlo, alebo sme mali z predchádzajuceho dňa. Vodu sme pili z kohutika a sladili si sirupom - mali sme z domu, ale sme aj dokupili.
Samozrejme lieky na - hrdlo, oči, usi, nos /nadcha/, teplota, kasel, brucho, fenistil, dobry je panthenol na spalenu kozu a opalovaci krem aspon 50,,,,,apod.

2, čas kedy vyraziť
Vačšina cestuje v noci - my zasadne cez deň. Takže stavame cca o 6 hod.rano - ranajky si dame v aute - Deti preberieme, ked je už všetko zbalené v aute - povieme im že ideme na dovolenku - oni od šťastia vyskocia a rychlo sa obleču. Raňajky si dame už v aute. Natretý chlebik, čajik vo fľaši dospely aj kavu v termoske......Teraz sme vyražali cca 8,30 je to uplne v pohode a zalezi od toho ako daleko ideme. My sme vyrazili o 8,30 a dorazili sme cca 19,30 s 1 veľkou prestavkou /cca 2hod./

3, Cesta, prestavky, trasa

cesta v pohode - Bratislava -Madarsko-Slovinsko-Chorvatsko.
Prechody Rusovce-RAJKA, Redics-Lendava , Lendava - Mursko Sredicsce. Jednoznacne odporucam navigaciu s najnovsimi mapami a hlavne kvoli Slovinsku - neoplati sa koli 10 minutam kupovat dialnicnu znamku a maju velmi zle znacenie, ktore sa snazi vas za kazdu cenu doviest na dialnicu....
TRAJEKT....prijemne spestrenie cesty - treba ratat s tym, ze moze byt dlha rada, ale vsade su WC aj na trajekte je moznost, takze len treba mat jedlo a pitie. S autom zastavis v rade a jeden ide kupit listok na trajekt a ten druhy sa posuva s autom, ale je to ako kyvadlova doprava - celkom rychle a cesta trajektom z Jablanacu trva mozno 20 min.

 

4, deti ako zabaviť,
Deti bud pozeraju von - rozne zaujimavosti - veterne vrtule - vlaciky - kamiony - lode...Vacsinu casu pozeraju DVD prehravac -
oblubene rozpravky - chvilu spia a ked uz nemozu vydrzat treba urobiť prestavku aj vodičovi urobi dobre....
do prirucnej tasky v aute urcite zabalit nahradne oblecenie - mozu sa v aute obliať a aby ste nemuseli koli jednemu tricku vybalovat cely kufor auta a okrem toho vacsinou su v aute spotene preto je vzdy lepsie, ked ideme von prezliect im suche veci....
a potom zase mozte obliect tie uz vyschnute....jednoznacne nezabudnut na vela vody na pitie a umytie ruk pred nasadnutim do auta - v aute vačšinou jeme.... Pokial deti zvyknu vracat je dobre im dat pod nohy vedierko na vracanie - to si mozu zobrat do ruk, ak by nieco hrozilo.... Pri mori zvyknu byt serpentiny - neodporučam tam pozerat dvd prehravac - potom viac vracaju a pripadne radšej nech ani nejedia...


5, strava po ceste, toalety - deti
my jeme vacsinou pečivo ako makovniky a rozne plnené buchty, celozrné rozky a chrumky - podla toho čo deti maju radi.
V Chorvatsku su vyborne odpočivadla, kde sa da v pohode aj najesť aj zastaviť na toalety a samozrejme deti vačšinou nemaju problem a vycikat sa mozu aj na parkovisku Odporucam odpočivadlo - Vukova Gorica cca 20km za Karlovacom - my sme tam vačšinou okolo 14 hod a tam si urobime vačšiu prestavku - da sa tam natankovat /tankovali sme tam ale až na ceste naspat/ su tam velke toalety, vyborna reštauracia, ale hlavne ihisko a to jedno pod strechou v pripade dažďa alebo silného slnka a druhe voľné vonku - velmi dobre. Je na jednej strane, ale je dostupne z oboch smerov dialnice.
 


6, hranice-čakanie ?
My sme isli v Juni a necakali sme ani na jednom hr. prechode, malinke zdrzanie bolo na peagach v Chorv., ale max. 5 min.
Minuly rok sme isli v septembri cez Rakusko a to uz sme cakali na ceste spet cca 2 hod na hranici Chorv. - Slovinsko. Takze cez Madarsko ma to vyhodu, nie su tak preplnene hr. prechody a necaka sa.


7, prichod, vybalenie
Prichod v pohode - deti sa uz tešia na na more a kúpanie po prechádzke sú spokojnejšie a rodicia v pohode možu vybaľovat.....

8, finančne naroky
podľa termínu- apartmany sa daju zohnat od 30e za noc

V júni na ostrove Rab - Lopar este boli voľne apartmany - da sa prist na ,,blint,, a nieco sa urcite najde - mimo sezony. V case sezony je to uz dost plné....

9, travenie času, vylety
rano čo najskor k moru, najneskor o 11 hod prec zo slnka a zase po obednom spanku o cca 15 - 16 hod. k moru. Večer prechadzka, detska diskoteka a pod. V pripade horšieho pocasia urobit vylet do blizkeho mesta, prip. lesa.......


10, dlžka pobytu

koli alergiam deti sa odporuca pobyt pri mori aspon 2 tyzdne, ale kedze dovolenka s detmi je dost narocna podla mna ideal je nejakych cca 10 dni


 

Letecký výlet a potulky za nákupmi Parížom

Urobte si letecký výlet do Paríža, kúpte si s partnerom/kou letenky a tulajte sa za dobrými nákupmi podľa rad autora článku:
Na Paríž si posvietime ako na mesto, v ktorom sa vďaka letenkam na pár dní ocitnete, alebo by ste sa radi ocitli, a okrem jeho architektonických alebo muzeálnych pamiatok by ste si odtiaľ radi odniesli aj nejaký ten suvenír v podobe vychyteného prírastku do Vášho šatníka, ktoré dýcha francúzskym šarmom, eleganciou, poprípade kúskom modernej extravagancie. Tak, ako som povedal v úvode, takýchto kúskov sa v tomto meste dá nájsť naozaj veľa.
Ak budete mať letenky a stravite v Pariží len jeden víkend je dobré mať prehľad a tipy.Aby ste však zbytočne nestrácali čas hľadaním tých správnych obchodov, pokúsim sa v stručnosti zhrnúť, na ktorých miestach, čo a za koľko sa najlepšie v Paríži nakupuje.
Čo sa týka nášho mužského pohlavia, asi nikoho neprekvapí, keď poviem, že to máme s nákupmi ťažké aj v Paríži (alebo som jednoducho ja maximálne náročný ).

V prvom rade nájsť obchod s pánskou módou je o nepoznanie náročnejšie ako tie dámske.

Tu nepomôže bezcieľne prechádzanie sa. Je lepšie mať svoje značky a cielene ich vyhľadať alebo sa spoľahnúť na ponuku už spomínaných veľkých obchodných domov. Za druhé, pokiaľ nájdete obchod s ponukou pre obe pohlavia, pánska sekcia je jednoducho zastrčená do zadného rohu a rozprestierajúca sa asi tak na 30% z celkovej plochy obchodu, ten zvyšok je… samozrejme pre dámy . A poslednou a pomerne výraznou nevýhodou je, že pánska móda je bez výnimky drahšia. Zatiaľ čo dámy nakúpia niekoľko skvelých kúskov povedzme do 50 eur, ja musím zvažovať, či mi ten ktorý sveter stojí za 90 Eur, a či nenájdem ešte niečo vhodnejšie. Hold, daň za to, že muži nenakupujú.
Pokiaľ máte okrem módy radi aj archaické bizarnosti a milá nečakaná vec Vás dokáže nadchnúť k príjemnému nákupu, rozhodne sa pozrite do Presklených pasáží tiahnúcich sa súbežne s Rue Montmartre. Krásne sú nielen svojím obsahom, ale aj formou samotných pasáží a obchodíkov, kde sa v úzkej uličke, prekrytej sklenými strechami, tiahne dlhý pás obchodov, antikvariátov, reštaurácií alebo kaviarničiek. Sídlia tu špecialisti pre všetky vášnivé záľuby ako filatelisti, bábkari, numizmatici, ale taktiež aj pár milých galérií, všetko ale šmrncnuté starým duchom Paríža v zažltnutých farbách a muzeálnym pachom.
 

Ak budete mať letenky a stravite v Pariží len jeden víkend

aj tak sa v centre mesta oplatí nazrieť aj na ulicu St-Paul, kde sú maličké obchodíky rad radom poukladané vedľa seba v pôvodných budovách a ich obsah Vás dokáže veľmi milo, minimálne vizuálne prekvapiť. Oblečenie tu síce absentuje, avšak ponuka šperkov, bižutérie, bytových doplnkov alebo predmetov z kolónky „bizarnosti“ vyvažuje umelecký zážitok nadýchnutý klasickou parížskou eleganciou.
Ak budete mať letenky a stravite v Pariží len jeden víkend nezabudnite na čarovné blšie trhy, ktoré dokážu z ničoho nič vyrásť pred vaším vchodom na jeden deň a ponúkať originálne kúsky zo šatníkov francúzskych „domorodcov“ a všetkého (vyslovene VŠETKÉHO !), čo doma nájdu a snažia sa toho zbaviť. Od spomínaného oblečenia cez šperky, doplnky, tašky, nábytok až po knihy, videohry, hračky alebo domáce zvieratká. Osobne som ešte neprišiel na systém alebo periodicitu, v akej a kde sa tieto trhy konajú. Pokiaľ niekto viete, kde sa táto informácia dá získať, určite dajte vedieť ! Mne pred vchodom vyrástli ale už dvakrát a vždy je veľkým dobrodružstvom prechádzať sa pomedzi a krotiť sa pri všetkých tých artefaktoch, ktoré Vám pravdepodobne k ničomu nebudú, ale ako duch Paríža poslúžia dostatočne.
Keď som pri parížskom duchu a suveníroch, oboje nájdete na pobreží Seiny u bukinistov, predávajúcich vo svojich archaických štýlových stánkoch staré knižky, pohľadnice, kalendáre, plagáty, ktoré svojou zažltnutosťou jednoducho lákajú k dotyku a ich vôňa pripomínajúca povalu starej mamy Vás jednoducho zláka kúpiť si tento suvenír domov.
 

Apropo suveníry.

Jednoznačne nikto z návštevníkov neodolá kúpeniu si aspoň maličkej eiffelovky na kľúče alebo podobného gýčiku v hlavnom meste Francúzska. O obchody so suvenírmi rozhodne núdza nie je a nachádzajú sa na každom kroku. Moju počiatočnú nevôľu vstúpiť a nakupovať som musel prekonať, keď som na poslednú chvíľu musel zohnať darčeky rodine a priateľom. O to viac som bol prekvapený, že niektoré veci sú naozaj milé, vtipné, alebo dovolím si povedať, že pekné. Nenechajte sa zlákať nákupom v prvom obchode so suvenírmi, ktorý stretnete. Základná ponuka je vždy rovnaká (eiffelovka), ale to ostatné sa častokrát mení a kvalitatívne vie byť ponuka diametrálne odlišná. Nehovoriac o tom, že čo niekde kúpite za 10 euro, u niekoho iného dostanete za 5.
Ak budete mať akciove letenky a stravite v Pariží len jeden víkend pekné obchody so suvenírmi sú popri Notre Dame, veľmi štýlové a s umeleckou nadhodnotou (aj nadcenou) sú okolo Centre Pompidou. Problém pri nakupovaní suvenírov spočíva v tom, že človek nikdy nevie kedy skončiť. Mňa to v konečnom dôsledku začalo baviť až príliš a na všetky darčeky som minul niekoľkonásobok toho, čo som mal na to vyčlenené, ale ako sa hovorí, na rodine a priateľoch šetriť netreba. Človeku sa to niekoľkonásobne vráti.
 

POZOR-Fascinujúcim parížskym elementom sú pouliční predavači,

ktorých schopnosť niečo predať je obrovská, zároveň však s chuťou prichádza otravnosť a častokrát aj nepríjemný pocit z muža čiernej pleti, ktorého sa nedokážete zbaviť. Sú ich tisíce a okolo hlavných turistických atrakcií dopĺňajú kolorit daného miesta. Základnou zásadou je, že pokiaľ nič nechcete nakupovať, je lepšie s nimi nekomunikovať. Veľmi ľahko dokážu vo Vás vyvolať pocit, že pokiaľ niečo nekúpite, už sa ho nezbavíte. Odmietavé gesto a bezslovné vyhnutie sa pohľadu sa mi osvedčila ako dobrá metóda. Na druhú stranu, títo ľudia Vám častokrát prídu vyslovene milí alebo sympatickí a zvyčajne som sa presvedčil aj o tom, že veľmi inteligentní. Bezproblémová konverzácia v dvoch jazykoch, skvelý prehľad o svetovom dianí a jednoznačne vždy presne vedeli, kde sa nachádza Slovensko, poprípade pridali aj milé „Ahoj!“, alebo „Dobly den.“ To myslím svedčí o tom, že častokrát nie celkom vlastnou chybou musia predávať veci na ulici, ale poukazuje to na problémy francúzskej spoločnosti s rasizmom alebo prisťahovalectvom. Každopádne, títo páni vedia ako predávať, a tak za prijateľné ceny nájdete okrem spomenutých suvenírov vejáre a slnečné okuliare v čase tepla, akonáhle začne pršať, predajú Vám dáždnik, počas majstrovstiev sveta ste vedeli zohnať obrovskú vlajku svojho štátu, poprípade Vám doplnia na pikniku zásoby alkoholu alebo cigariet. Netreba odsudzovať, ale chápať. Ak by ste sa chceli ulakomiť, dajú sa s nimi zjednávať ceny. Ak sa budete tváriť, že záujem máte, ale to, čo predáva je drahé, zníži ponuku väčšinou okamžite. Ak sa teda nebojíte, je možné to vyskúšať. Ako ale títo páni prežívajú, mi ostáva záhadou.

 

Akciove letenky do Paríža a ubytovanie Vám zabezpečí Pelikan


Ak budete mať letenky a stravite v Pariží len jeden víkend určite zistite že k podobným pouličným „indivíduám“ samozrejme patria aj pouliční umelci, alebo ak chcete „umelci“, aj keď osobne sa prikláňam k neironizovaniu talentu týchto ľudí, pretože až na pár výnimiek sú to ľudia, ktorí Vás dokážu nadchnúť k tomu, aby ste im prispeli pár drobnými a urobili tak radosť aj sami sebe. V Paríži ich je ale neskutočne veľa a zachraňovať drobnými každého sa nedá. Ja ako chudobný študent sa nechávam zlákať hlavne naozaj úprimnými hudobnými výkonmi, keď cítite cez hudbu a spev celé miesto, na ktorom sa práve nachádzate. Naozaj talentovaní bardi sa nachádzajú po zotmení na schodoch pod Sacré-Cœur, kvalitný break dance a free- style sa zvykne predvádzať na začiatku Champs-Élysées pri Víťaznom oblúku, portrétistov nájdete samozrejme na Place du Tertre na Montmartre, masérov som vídal sedávať okolo fontány na Place de la Contrescarpe, kúzelníkov a akrobatov pred Centre Pompidou.
Toto všetko sú samozrejme neorganizované udalosti, takže rozhodne sa nespoliehajte, že to, čo som vymenoval, na danom mieste vo Vašom čase nájdete. Minimálne túto letnú sezónu tomu ale bolo spravidla tak.

Pokiaľ by ste radi na niečo kultúrne a organizované, tak potom koncerty, divadlá, muzikály…

Lístky sa najjednoduchšie kupujú cez FNAC. Možnosť kupovania na mieste neodporúčam. Veľmi ľahko sa v Paríži stane, že udalosť, hlavne tie väčšie sú vypredané už niekoľko dní alebo týždňov vopred. Ak nezvládate francúzsky nákup lístkov cez internet, ich kamenné obchody sa nachádzajú v každom obchodnom dome, kde nájdete aj širokú ponuku kníh alebo CD, či DVD.
 

Knihy sa vo Francúzsku tešia naozaj veľkej popularite,

a tak tých kníhkupectiev a hlavne na spomínanom boulevard Saint Michel nájdete naozaj veľa a čo je hlavné: za skvelé ceny. Použité knižky kúpite za 50 centov, prípadne videl som aj za 20! Samozrejme, sú staršie a skôr sa musíte spoľahnúť na náhodu ako na cielené hľadanie, ale na cvičenie si francúzštiny je to ideálne. Skvelá, lacná a populárna edícia Livres de poche, v ktorej vyšli už asi všetci klasici plus nepreberné množstvo súčasnej literatúry, jednoducho láka k zakúpeniu. Tí, ktorí po francúzsky nevedia, samozrejme nájdu anglické vydania kníh alebo bohaté obrazové publikácie na akúkoľvek tému. Knihy s umením sú samozrejme povinnosťou a povinným vybavením každej galérie alebo múzea je vlastné kníhkupectvo, poväčšinou s vlastnou edíciou. O kvalite takýchto kníh sa zmieňovať asi netreba, v nadväznosti na to aj s kvalitne vysokou cenou asi tiež nie. Vo Francúzsku sú napríklad neskutočne populárne komiksy, a tak je samozrejmé, že nemôžu chýbať ani samostatné obchody. Pokiaľ patríte taktiež k vyznávačom tohto druhu literatúry, určite si nejaký komiks-obchodík nájdite.


Ak budete mať letenky a stravite v Pariží viac ako len jeden víkend

tak nakupovaniu samozrejme patria aj potraviny, a keď si odmyslíme stravovanie v drahých reštauráciách, dobre sa dajú využiť klasické potraviny, ktoré sa tiež cenovo pohybujú v rôznych kategóriách. Medzi štandardné a najlacnejšie patrí Carrefour, potom malá sieť potravín, ktorá je tuším najlacnejšia, zahŕňa obchodíky s názvom Dia, Ed a G20. O dosť drahšie sú potom Mononoprix alebo malé večierky Monop. Bohužiaľ, o koľko drahšie som zistil až po pár mesiacoch veselého nakupovania v nich, kedy by sa dalo ušetriť niekoľko desiatok eur.
V nočných hodinách klasický obchod spravidla otvorený nenájdete, čo sa však kompenzuje neskutočným množstvom večierok v indicko-arabskej réžii, čo zistíte hlavne podľa predavača. Nočný predaj si však kompenzujú aj vyššou cenou za akúkoľvek položku. Ak si ale trúfate na nákup v naozaj luxusnom obchodíku, rozhodne nazrite do Fauchon Paris, kde sa dá dostať ten najvyberanejší tovar v naozaj úžasnom balení. Rodinný nákup v ňom rozhodne neodporúčam, pretože by sa Vám pokojne mohlo stať, že nedeľný obed by prekročil štvorcifernú sumu (v eurách ).
Takže toľko k nákupom. Samozrejme, každý má vlastnú predstavu, čo by si rád doniesol z vysnívaného Paríža.
 

Akciove letenky do Paríža a ubytovanie Vám zabezpečí Pelikan

 

Autor Pavol Truben
Celý článok nájdete tu : https://www.milujempariz.sk/nakupny-sprievodca-parizom-suveniry-nakupovanie-muzi-a-vsetko-ostatne
 

Zarob si na šperky, dovolenky a wellnes pobyty, návod najdeš na www.webporadca.eu

                    PRIDAJTE SA K MILIONOM ĽUDÍ A SPRAVTE SI MODERNÝ WEB ZDARMA UŽ ZA 5 MINÚT

                                             

                      ÚVODNÁ STRÁNKA, KDE NAJDETE NAJVIAC PONUK