Tipy a rady ako výbrať dovolenku v roku 2016

Kľučovou temou je bezpečnosť a istota kľudného pobytu.

Rok 2016  môže priniesť určité zmeny, pretože v posledných mesiacoch bolo útokov na verejných priestranstvách, v hoteloch, v dopravných prostriedkoch, žiaľ, viac než po iné roky. Stačí spomenúť Paríž, Sharm el Sheik, Tunisko a najnovšie aj Istanbul.

Všetky boli široko medializované, takže turisti sa začali vyhýbať krajinám, kde sa nepríjemné udalosti odohrali, a to aj dlhé mesiace po tom, ako sa situácia upokojila. To je aj prípad Tuniska, kde po dvoch útokoch teroristov v prvej polovici vlaňajška počet zahraničných dovolenkárov klesol do konca roka o polovicu.
Aj keď ministerstvá zahraničných vecí európskych krajín už považujú túto krajinu za bezpečnú. Počet návštevníkov, aj keď nie až tak dramaticky, klesol aj v jednom z najnavštevovanejších miest sveta, v Paríži, po streľbe s obeťami z minuloročného 13. novembra.

 

Ake sú dovolenkové očakávania Slovákov ?

 
Dovolenka sa stala v modernej dobe základnou ľudskou potrebou a ľudia si ju nechcú odoprieť ani v krízových situáciách. Doteraz sa ich chuť cestovať neznižovala, len hľadajú bezpečnejšie miesta. Viacerí z tohto dôvodu zostali dovolenkovať vo vlastnej krajine, čo bol aj prípad Slovenska minulé leto. Výborná sezóna, ktorú domáce hotely mali, sa pripisovala aj faktu, že viac našincov ako doteraz si pre nie vždy prehľadnú situáciu v zahraničí vybralo dovolenkovú destináciu doma.

Najobľúbenejší je oddych pri mori s all inclusive.
Záujem o first moment  v posledných rokoch rastie
Hľadanie bezpečnejších miest


Last minute či super last minute 

To boli pred niekoľkými rokmi takmer bežné slovíčka pri objednávaní dovolenky. Zájazdy s cestovnými kanceláriami sa daju v hlavnej sezóne kúpiť s 30- až 50-percentnou zľavou, tak kto by platil plnú sumu, hovorili si mnohí dovolenkári.

 

Vo svete sa pritom už presadzuje čoraz silnejšie iný trend – cestovky sa snažia predať čo najviac zájazdov hneď na začiatku roku a motivovali svojich klientov na ich nákup rozličnými zľavami, čo dostalo označenie „first moment“. Predaj v zahraničí sa postupne vyvinul dokonca tak, že potenciálni dovolenkári začali drvivú väčšinu zájazdov nakupovať buď na začiatku predaja, to znamená na first moment, alebo tesne pred odchodom na dovolenku, na last minute.

 

Zvyky pri nákupe dovolenky sa menia

Slovenskí klienti si  na skorší nákup dovoleniek zvykali pomalšie než ľudia v zahraničí, čo zrejme vyplýva z psychológie našincov. Mať v januári alebo aj skôr pevne daný a zaplatený termín júlovej či augustovej dovolenky (keď si ju navyše možno kúpiť lacno na last minute) bolo pre mnohých dlho nepredstaviteľné.
V posledných piatich rokoch sa však situácia začala meniť a počet ľudí, ktorí si dovolenku cez cestovné kancelárie kupujú hneď v prvých týždňoch po začatí predaja, rastie. Podľa údajov cestoviek ročne je to o niekoľko percent, vlani hovorili napríklad o zhruba 10-percentnom náraste oproti roku 2014. Ako to bude tento rok, je ešte predčasné hovoriť, keďže ponuky first moment na leto 2016 trvajú cca do konca marca. A zľavy ponúkajú cestovné kancelárie do konca januára.


Teplé more, pekné pláže a hotely s all inclusive servisom – tak vyzerá podľa Slovákov ideálna letná zahraničná dovolenka s cestovnou kanceláriou.
 

Čoraz väčšiemu záujmu sa tešia aj poznávacie zájazdy, a to po celom svete a počas celého roka.  Zvýšený dopyt je v novembri a decembri bol napríklad o Srí Lanku, Kubu, Maroko, Maldivy v kombinácii so Srí Lankou, ale aj Bali,

 

Chorvátsko a Bulharsko sú pre Slovakov stale v kurze

Napriek tomu klasická dovolenka s cestovnou kanceláriou je stále najmä pri mori. a iné možnosti trávenia voľného času než vylihovanie na pláži nas až tak nezaujímajú. Chorvatsko aj pre možnosť individuálnej dopravy a ubytovania.

Zarob si na šperky, dovolenky a wellnes pobyty, návod najdeš na www.webporadca.eu

                    PRIDAJTE SA K MILIONOM ĽUDÍ A SPRAVTE SI MODERNÝ WEB ZDARMA UŽ ZA 5 MINÚT

                                             

                      ÚVODNÁ STRÁNKA, KDE NAJDETE NAJVIAC PONUK