LEKÁRNIČKA A PRVÁ POMOC NA DOVOLENKE

Dovolenka je čas pohody a oddychu, no môže sa stať že Vam ho niečo skomplikuje, aby komplikácie neboli veľké je vhodné si pribaliť dobré vybavenú lekárničku...
Uštipnutie hmyzom, bolesti hlavy, hnačky, úpal alebo spálenie slnkom sú najčastejšie zdravotné problémy, ktoré vás môžu postihnúť na dovolenke. Viete, čo všetko by preto mala obsahovať vaša príručná lekárnička? Chystáte sa na dovolenku a už máte zbalené všetky potrebné veci. Pozor! lekárnička na dovolenke vám môže ušetriť nielen veľa starostí, ale aj financií. Ktoré lieky aj ochranné pomôcky by v nej nemali chýbať...
Samozrejme, že obsah lekárničky prispôsobte

veku účastnikov

krajine pobytu

zdravotnému stavu

dlžke dovolenky

spôsobu cestovania

jazykovým znalostiam ( ak by ste v lekárni nemuseli rukami vysvetľovať aký liek potrebujete)

spôsobu ubytovania ( v luxusnom hoteli určite bude perfektne vybavená lekarnička)

 

Čim exotickejšia krajina a dlhší pobyt tým dôležitejší je obsah lekárničky.

Proti popáleninám
Ak to so slniečkom preženiete, určite by ste v batohu mali mať Panthenol spray alebo iný liek podporujúci hojenie kože. Pomáha pri spálení a pľuzgierovitých zápaloch kože vyvolaných slnečným žiarením. Je vhodný aj pre deti a tehotné ženy. Z iných výrobkov, ktoré pomáhajú na červenú pokožku, je vhodná aj kalciová masť Calcium.
Proti hmyzu
Poštípaniu hmyzu sa v súčasnosti vyhnete len veľmi tažko. Útoky komárov pomáhajú zmierňovať repelenty vo forme sprejov a krémov. Ak sa vám stane, že si komáre na vás pochutnajú, v kufri by ste mali mať Fenistil gél alebo Piktum gél, ktorý zmierňuje reakciu vpichu.
Pri bolesti hlavy
Tabletky proti bolesti by vo vašej dovolenkovej lekárničke určite nemali chýbať. Pomôžu aj proti horúčke či zápalom. Nezaobídete sa bez nich ani v prípade ochorenia pohybového ústrojenstva či bolesti zubov. Dokážu stlmiť aj horúčku v prípade choroby z prechladnutia. V hodný je Paralen, Panadol alebo Nurofen.
Zažívacie tažkosti alebo hnačky
Zažívacie tažkosti nemusí spôsobiť iba nevhodná strava, niekedy príčinou môže byť už zmena klímy alebo prostredia či nevhodná voda. V niektorých letoviskách sa dokonca hnačkám nevyhnete. Pre tento prípad by vám nemala chýbať Smecta alebo iné tabletky, ktoré vám v takomto prípade pomôžu. Odporúčané sú aj živočíšne uhlie Carbocit, Carbofit.
Na alergie
Ak máte problém s alergiou, nechajte si od lekára predpísať antihistaminiká s predĺženým účinkom. Pomôžu vám v prípade náhlej kožnej alergie z vody, slnka alebo jedla.
Na herpesy
Pobyt na prudkom slnku(na horách aj pri mori)môže niekedy vyvolať opar. Ide o malé pľuzgieriky okolo úst. Infekcii predchádza strata citlivosti alebo mravenčenie na postihnutom mieste. Do lekárničky si pribaľte Zovirax, Vectavir alebo Herpesin. Zabraňujú šíreniu herpesu, zmierňuje pocity pálenia a svrbenia, opar sa rýchlejšie hojí.
Kinetóza
Je najčastejším problémom pri cestovaní. Hodinu pred cestou by ste si mali užiť Kinedril. Podobné tabletky ako Medrol, Travel Gum a Nokinal účinne predchádzajú vzniku zvracania, zmierňujú závraty a majú upokojujúci účinok. Nie sú však vhodné pre deti do dvoch rokov, tehotné a dojčiace ženy a pre vodičov, ktorých činnosť si vyžaduje zvýšenú koncentráciu.
Ušné a očné kvapky
Ak vám napríklad vletí muška do oka, nevyplachujte si ju vodou ale radšej očnými kvapkami(Ophtalmo-septonex, Visine). Tie vám pomôžu aj pri podráždení očí morskou vodou či chlórovanou vodou na kúpaliskách. Z prievanu alebo pri potápaní vo vode vám môžu rozbolieť uši(Burov alkohol –kvapky).
Proti kašľu
Rozhorúčení si dáte studenú vodu alebo neodoláte zmrzline a tak sa nevyhnete bolesti hrdla alebo kašľu. V lekárničke by ste mali mať pastilky na cmúľanie, kloktadlo, na kašeľ sú vhodné Stoptussin(hlienový kašeľ), Mucosolvan, Bromhexin(vlhký kašeľ), Kodynal, Tussin(suchý kašeľ).
Proti nádche
Ďalší faktor, ktorý vám môže pokaziť dovolenku, je nádcha a prechladnutie. Na dutiny a zapchatý nos pomôžu kvapky –Nasivin, Vibrocil, Olynth, Otrivin a Pinosol. Proti zvýšenej teplote pomôže Aspirín, Paracetamol či Paralen.
Vitamíny
Vhodné sú vitamín C, zinok, prípadne multivitamín. Nedostatok zinku môže spôsobiť zvýšenú citlivosť na infekcie.
V lekárničke by ďalej nemalo chýbať:
Leukoplast –na drobné ranky, ktoré sa vám ani v čase dovolenky nevyhnú
Obväz –ak sa vám prihodí väčšie zranenie, oceníte určite aj obväz, ktorým ranu zaviažete, pre prípad podvrtnutia či vykĺbenia členka odporúčame pribaliť aj elastický obväz.
Digitálny teplomer –ak na dovolenke dostanete horúčku, zmerajte si ju digitálnym teplomerom. V prípade prvej pomoci na dovolenke je v lekárničke nevyhnutný.
Na vyčistenie rany –pri poraneniach by nemal chýbať vhodný prípravok na dezinfekciu :Dettol, Septonex, Ajatin. Ničia drvivú časť baktérií a poskytujú antibaktriálnu ochranu.
Nožnice –možno sa vám to zdá ako zbytočnosť, ale v lekárničke na dovolenku by určite nemali chýbať.
Dôležité telefónne čísla –pred odchodom na dovolenku si nezabudnite zistiť dôležité telefónne čísla v krajine, kam a cez ktoré cestujete. V prípade vážneho úrazu by ste tak veľmi rýchlo vedeli zavolať pomoc.

Upozornenie: o konkretných liekoch je vhodné sa poradiť s lekárom či lekárnikom...

Zarob si na šperky, dovolenky a wellnes pobyty, návod najdeš na www.webporadca.eu

                    PRIDAJTE SA K MILIONOM ĽUDÍ A SPRAVTE SI MODERNÝ WEB ZDARMA UŽ ZA 5 MINÚT

                                             

                      ÚVODNÁ STRÁNKA, KDE NAJDETE NAJVIAC PONUK