LABUŽNÍCI, VYZNÁTE SA V PLODOCH MORA?

MUŠLE, KRABY, LANGUSTY VYZLIEKAME Z PANCIEROV

Sú také hypotézy, že kolískou všetkého živého boli oceány. Myslí sa tým aj na človeka. Preto mu ostali spätosť a návyky spojené s vodou. Nie náhodou aj v kuchyni väčšiny krajín sveta, aj tých, ktoré nie sú prímorské, významné miesto zaujímajú plody mora. Nechýbajú na bežných jedálnych lístkoch a bez nich sú nepredstaviteľné ani tie najhonosnejšie recepcie a hostiny. Gurmáni majú to šťastie, že im je daná schopnosť jemnými zmyslovými orgánmi plne vychutnávať rôzne jedlá. Z nesmierneho bohatstva potravy, ktoré poskytujú moria a oceány, ich pozornosť okrem rýb upútava široká čeľaď kôrovcov a mäkkýšov. Predpokladom labužníckeho pôžitku z takých plodov mora, ako sú mušle, kraby, langusty a široká škála ďalších, je ich správna príprava, servírovanie i konzumácia podľa pravidiel a zvyklostí.
Mušle-predjedlo hostiny lásky
Aj keď sa v prímorskom kraji mušle považujú za chudobnejších príbuzných vznešenejších ustríc, sú obľúbenou delikatesou na stole ozajstných milovníkov mora. Už od antiky sa im pripisujú účinky na zvýšenie potencie mužov a správnej erotickej stimulácie milencov. Dopriala si ich aj bohyňa lásky Afrodita, a nezištne ich odporúčala svojim chránencom. Medzi jej najposlušnejších nasledovníkov vo veciach lásky patria Francúzi a Francúzky. Časť ich tajomstva umenia milovať s ukrýva zrejme aj v ulite týchto pozoruhodných mäkkýšov. Lahôdkové, ľahko stráviteľné sú mušle v surovom stave a nesolené. Jednoduchosť takejto prípravy zvyšuje ich obľubu, aj keď sa takto ťažko otvárajú. Najľahšie sa dostanú z ulity varením vo vode alebo v rybacom vývare. Najskôr ich však očistíme riadne kefou od piesku pod tečúcou vodou. Zbavíme ich aj vlákien a necháme odtiecť na site. Jedlé sú iba tie, ktoré sa otvoria! Mušle môžu poslúžiť aj ako hlavné jedlo. Napríklad chutné sú mušle v pikantnej úprave c cestovinou. Francúzi obľubujú,,Moules au vin blanc´´-mušle na bielom víne. Južanská kuchyňa ich ponúka so zeleninou, horčicovou omáčkou, prípadne v kombinácii s rybami, teľacími alebo kuracími medailónkami.
Z ruky do úst bez príborov
Aj v prvotriednej parížskej reštaurácii si môžeme dovoliť plody mora konzumovať prstami. Bontón to dovoľuje. Tu ide o vylúpnutie mäska z trupu, chvostíka, prípadne i klepiet rakov či krabov. Servírujú ich varené na spoločnej miske, z ktorých si ich hosť prekladá na tanier. K dispozícii má nádobku s teplou vodou. A, pravdaže, ako prílohy aj zeleninu, ovocie a ryžu. Obľúbené sú,,miešané misy´´s rôznymi druhmi mäkkýšov a kôrovcov. V zásade sa však k mäsku morského raka najjednoduchšie dostaneme tak, že prelomíme jeho pancier v polovičke a vylúpneme lahôdku, ktorú si labužnícky pokvapkáme ešte citrónovou šťavou. Ozajstný labužník nezabudne ani na najchutnejšiu časť dobroty. Je v klepetách, odkiaľ ju po ich prelomení vysaje. Toto je klasika. Moderná medzinárodná kuchyňa však ponúka nepreberné množstvo jedál z morských plodov ako najexkluzívnejšie špeciality. Okrem kontroly dostatočnosti svojej peňaženky si pri konzumácii(nákupe)tohto druhu potravín treba potrpieť na ich čerstvosť, lebo sa rýchlo kazia. Niet preto nad pohostenie priamo v prímorskej reštaurácii. Skúsený gurmán pozná podľa farby, či ide o čerstvú,,potvorku´´. Varený homár napríklad je čerstvý vtedy, ak po zatiahnutí za chvostík sa jeho telíčko pružne vráti do pôvodnej polohy. Ak ostane natiahnuté, poďakujeme sa...
Ponuka dňa :Frutti di mare!
Pri súčasnom rozvinutom zahraničnom obchode nie je problémom spestriť si jedálny lístok o špeciality pripravené z morských kôrovcov. Niektoré recepty prinášame ako ukážku, ale možno ich vo veľkom výbere nájsť ako súčasť talianskej, francúzskej alebo niektorej inej kuchyne prímorských krajín severu aj juhu. Ťažšie je v týchto vodných živočíchoch nám, vnútrozemcom, sa vyznať. Veď len kôrovcov je asi 26tisíc druhov! Chceme preto pomôcť pri výbere a nákupe tých najvhodnejších druhov, ktoré sú najčastejšie prístupné aj na našom trhu. Nám z praktického hľadiska bude stačiť, ak si ich rozdelíme do troch hlavných poznávacích skupín.
1.GARNÁTY,2.KRABY,3.RAKY
1.Garnáty poznáme aj ako krevety(najmenšie druhy), garnely(drobné, drvené)a identifikujeme ich tiež pod cudzími názvami v rôznych krajinách :Crevettes, Garnelen, Shrimps, Camarónes...Sú to malé kôrovce rožtekového tvaru, akoby s,,nedonosenými´´klepietkami a plochým telíčkom(3-5cm). Stredne veľké majú asi7cm(po anglicky Prawns, nemecky Garnele mit roten Panzern), na Kanárskych ostrovoch možno si pochutnať aj na tzv.tigrích krevetách. Ich spoločnou vlastnosťou je, že v surovom stave sú sivé a svetloružové, ale tepelnou úpravou tmavnú do červena. Spôsobuje to vysoký obsah karoténu v pancieri.
Krevetky a garnely popri priamej konzumácii sú často súčasťou rôznych rybích špecialít. Známe sú talianske Frutii di mare-plody mora, v kombinácii s inými rybami a mušľami. Chutné sú aj vysmážané alebo s majonézou ako koktail. Sú často osviežením pohostenia na recepciách a pri rôznych slávnostných príležitostiach. Pikantné sú grilované s korením a paprikou, napichnuté na ihlice. Gurmánov poteší medový melón plnený varenými krevetkami, premiešanými s jogurtom, kvapkou oleja, octu, korenia a soli.
2.Kraby na zahraničných jedálnych lístkoch nájdeme ako Krabbe, Cabra cega, Carnejo de mar, Granciporro, Spine Lobster, Ayna...Na rozdiel od štíhlych kreviet majú telo oválne, okrúhle. Najchutnejšie sú v čase zhadzovania starého panciera a narastania nového. Je to obdobie jari-jesene. Krab sa konzumuje uvarený. Mäsko z panciera sa najprv vyberie, pomieša s omáčkou(bešamel)a ochucuje. Potom sa do neho opäť všetko vráti. Veľmi obľúbený je krab takto zapekaný v rúre.
3.Raky v morských podmienkach majú väčšinou10-15cm, tvar škorpióna, majú dve klepetá, hlavu, trup a chvostík. Sú to homáre zvané Prawn, Scampo, Cigala, Hummer, Lobster, Lavagante...Patria sem aj langusty(Langoustine, Crawfish, Aragosta). Nemajú však klepetá, žltý pancier sa varením nemení, kým krabí sa z modrej zafarbí do červena. Dosahuje váhu až4kg! Pochúťkou sú flambované homáre s rajčinovou omáčkou, pečené homáre v smotane, na bielom víne, v bešamelovej omáčke. Francúzi ich zapekajú so syrom a grilujú. Populárny je aj homárový pohár, mixovaný s ovocím a jogurtom alebo s majonézou. Homáre sa podobne ako krevety zbavia panciera a vylúpne sa z nich mäsko.
 

Zarob si na šperky, dovolenky a wellnes pobyty, návod najdeš na www.webporadca.eu

                    PRIDAJTE SA K MILIONOM ĽUDÍ A SPRAVTE SI MODERNÝ WEB ZDARMA UŽ ZA 5 MINÚT

                                             

                      ÚVODNÁ STRÁNKA, KDE NAJDETE NAJVIAC PONUK