Kúpele na Slovensku- v minulosti oddých pre grofov neskôr masová záležitost a dnes ?

Po roku 1989 sa aj slovenské kúpele postupne sprivatizovali. Zdravotné poisťovne sa stali podnikateľskými subjektmi a na kúpeľnú starostlivosť vyčleňovali menej finančných prostriedkov. Kúpeľný poukaz sa stal viacmenej vzácnosťou.
Ak chceli kúpeľné podniky prežiť, museli sa čoraz viac orientovať na zahraničnú klientelu, Tá je oveľa náročnejšia ako domáci odborár alebo rekreant, ktorý musel byť spokojný so službami ponúkanými takmer zadarmo."
 

Zmena orientacie kúpeľom prospela

Majitelia kúpeľov, ktorí sa odvtedy zmenili aj viackrát, začali investovať do drahých pavilónov s možnosťou ponukať wellness pobyty pre solventných cudzincov.
Kúpele už nie su pre všetkých chorých Tí, ktorí nemajú na to, aby si doplatili nadštandardné služby o pobyte v kúpeľoch iba snívajú. Alebo spomínajú, aké krásne to bolo v kúpeľoch pred mnohými rokmi... potenciálnych záujemcov o kúpeľnú liečbu odrádza aj "vysoký stupeň byrokracie pri jej vybavovaní".
V tomto desaťročí klesol počet poistencov v porovnaní s rokom 1989 – na 20-30%.
Našťastie pribuda ľudí, ktorí chcu aj takto investovať do svojho zdravia a pod názvom wellness si kupia vikendový čí dlhší pobyt v kupeľoch na Slovensku. Zdravie je však ťažko vyčísliteľná kategória. Preto sa jej význam pre ekonomiku často bagatelizuje, ináč by rozvoju kúpeľníctva na Slovensku výraznejšie pomahal aj štát.


Najznámejšie slovenské kúpele

Piešťany
Najväčšie kúpele na Slovensku vďačia za svoju povesť unikátnym prameňom sírnej termálnej minerálnej vody. Tieto prírodné liečivé zdroje zveľadil v minulom storočí zakladateľ piešťanských kúpeľov Ľudovít Winter.
Bardejovské kúpele
Preslávili sa najmä svojimi minerálnymi vodami, ktoré blahodárne pôsobia na tráviaci trakt. Prvá zmienka o Bardejovských Kúpeľoch je z roku 1247, keď uhorský kráľ Béla IV. daroval územie dnešných kúpeľov aj s prameňmi mestu Bardejov.
Trenčianske Teplice
Patria medzi najstaršie kúpele na liečbu a prevenciu ochorení pohybového aparátu. Ukrývajú aj európsky unikát - turecký kúpeľ Hammam, postavený v 19. storočí. Svojho času bol najdrahším kúpeľom v Trenčianskych Tepliciach.
 

Kúpele na SLovensku v číslach:


• cca150-tisíc poistencov absolvovalo v roku 1988 liečebný pobyt v slovenských kúpeľoch na poukazy
• cca 100-tisíc ich bolo v roku 1997
• cca 60-tisíc ľudí na Slovensku sa liečilo v kúpeľoch v roku 2001
• cca 30-tisíc ľudí na Slovensku navštívilo kúpele v roku 2004
• cca 30-tisíc poistencov sa liečilo v kúpeľoch v roku 2009

                                                ponuka kupeľov a porovnanie

Zarob si na šperky, dovolenky a wellnes pobyty, návod najdeš na www.webporadca.eu

                    PRIDAJTE SA K MILIONOM ĽUDÍ A SPRAVTE SI MODERNÝ WEB ZDARMA UŽ ZA 5 MINÚT

                                             

                      ÚVODNÁ STRÁNKA, KDE NAJDETE NAJVIAC PONUK