ALERGIA NA SLNKO nám môže zneprijemniť dovolenku...

Nepríjemné pálivé vyrážky na koži nemusia byť iba od odporného hmyzu. Aj slnko môže spôsobiť svrbiace pupence, vriedky alebo červené škvrny. To je  odvrátená strana slnečných lúčov , ktorá nám ohrozí dovolenku.
Alergia na slnko je taká nebezpečná , ale dokáže vám poriadne znepríjemniť dovolenku. Môže sa objaviť už po niekoľkých hodinách pôsobenia na slnku. Nepríjemné kožné reakcie sa najčastejšie vyskytujú pri prvom dlhšom vystavení pokožky slnku po zime. Tiež vás môžu prekvapiť aj pri mori aj v horách, kde je UV-žiarenie oveľa intenzívnejšie. ,Na hrudi sa objavia vyrážky, ktoré neuveriteľne svrbia. Teraz už mávam pripravené špeciálne gély a na začiatku leta chodievam na slnko len veľmi opatrne. Keď sa mi alergia objavila prvýkrát, najskôr som sa zľakla. Na pálivý dekolt som si dávala len chladivé obklady, postihnuté miesto som si prikrývala a musela som sa stiahnuť do hotela. Vôbec mi nepomáhalo, ak som bola iba v tieni. Po troch dňoch mi vyrážky zmizli.“ Oveľa horšie dopadla kamaratka . Po celom tele sa jej spravili červené fľaky a zabrali jej až špeciálne gély. ,,Pri alergii na slnko pacienti dostávajú antihistaminiká vo forme tabliet a kvapiek, kortikosteroidy vo forme krémov, gélov, roztokov,“ hovorí MUDr.Liečba vždy patrí do rúk lekára. Do úvahy totiž pripadá rad iných ochorení spúšťaných slnkom –takzvané fotodermatózy.“
Čo treba urobiť, aby ste sa vyhli alergii na slnko?
-ešte pred letnou sezónou vystavujte pokožku slnečnému žiareniu veľmi opatrne, postupne zvyšujte slnečné dávky
-preventívne užívajte betakarotén, začnite ho brať asi mesiac pred plánovanou dovolenkou
-dva týždne pred odchodom na dovolenku môže užívanie antihistaminík zmierniť solárnu žihľavku alebo jej dokonca zabrániť(lieky vám predpíše lekár)
-slňte sa postupne, s prestávkou počas obedňajšieho silného žiarenia
-používajte opaľovacie prípravky s vyšším ochranným faktorom
-zamedzte kontaktu so spúšťačmi fotoalergických reakcíí :pri opaľovaní nikdy neležte priamo na tráve, ale na deke, nepožívajte parfumy, dôsledne študujte príbalové letáky svojich liekov, či v nich nie je upozornenie na možný fototoxický účinok
Čo treba urobiť, keď pociťujete príznaky alergie?
-vyhýbajte sa slnku, ak však neodoláte vode, pri kúpaní v mori si oblečte bavlnené tričko
-užite lieky –antihistaminiká vo forme tabliet aj gélu(aplikujte priamo na postihnuté miesto)
-môžete použiť aj upokojujúci penový sprej
-použite mastičky –klasickú kalciovú masť alebo kortikoidovú
-dajte si studený obklad –na zapálenú kožu výborne pôsobia obklady z čierneho alebo zeleného čaju, jogurtu, octu alebo tvarohu, ale postačí aj studená voda.

Zarob si na šperky, dovolenky a wellnes pobyty, návod najdeš na www.webporadca.eu

                    PRIDAJTE SA K MILIONOM ĽUDÍ A SPRAVTE SI MODERNÝ WEB ZDARMA UŽ ZA 5 MINÚT

                                             

                      ÚVODNÁ STRÁNKA, KDE NAJDETE NAJVIAC PONUK