Ako sa chrániť pred kliešťami

- v prírode nosiť dlhé rukávy a nohavice, ponožky, po príchode domov sa dôkladne prezrieť

- neležať na tráve bez podložky


- používať repelenty (repelentná Indulona, Off, Autan) – tie kliešte a komáre odpudzujú, kozmetické insekticídy (Diffusil) ich aj zabíjajú, sú určené na pokožku, odev i obuv


- preventívne užívať B-komplex alebo cesnakové kapsuly


Recept na doma vyrobený repelent: V litri vrelej vody necháme lúhovať vrecúško rozmarínu (dostať kúpiť ako prísadu do jedla) až do vychladnutia. Odvar scedíme a pridáme lyžicu bieleho vínneho octu. Prelejeme do mechanického rozstrekovača a uchovávame v chladničke. S týmto receptom majú dobré skúsenosti vo Švédsku.
Ako správne vytiahnuť kliešťa :
Potrite kliešťa a jeho okolie na 15-30 sekúnd mydlovou penou (odmastí to pokožku a kliešť bude mať tendenciu pustiť sa).
Ak nemáte poruke mydlo, postriekajte kliešťa dezinfekčným roztokom z lekárničky. (Nepoužívajte olej, inak kliešť vyvráti obsah útrob do rany.)
Pinzetou ( špecialnou na tento účel ) uchopte kliešťa čo najbližšie pri koži a opatrne ho vytiahnite jemným kývavým pohybom (alebo jemným ťahom).
Ranku opätovne dezinfikujte.
Niektorí odborníci odporúčajú prelepiť kliešťa leukoplastom a prudko strhnúť.
Ak odtrhnete telo kliešťa od hryzadiel a tie ostanú v koži, je vhodné navštíviť lekára, aby zvyšky kliešťa odborne odstránil.
V nasledujúcich dňoch si miesto prisatia všímajte, či sa nevytvára červený fľak s belavým stredom typický pre boreliózu (erythema migrans). Dôvodom na podozrenie (na encefalitídu) sú aj chrípkové príznaky v inkubačnej lehote do troch týždňov od objavenia kliešťa na tele.

Viac na www.kliest.sk

 

Zarob si na šperky, dovolenky a wellnes pobyty, návod najdeš na www.webporadca.eu

                    PRIDAJTE SA K MILIONOM ĽUDÍ A SPRAVTE SI MODERNÝ WEB ZDARMA UŽ ZA 5 MINÚT

                                             

                      ÚVODNÁ STRÁNKA, KDE NAJDETE NAJVIAC PONUK